Paspoort of ID-kaart gestolen

Beschrijving

Vraag een nieuw reisdocument aan als het oude reisdocument gestolen of kwijt is. Aangifte doen bij de politie is niet nodig.

Om identiteitsfraude te voorkomen, leg je een verklaring van vermissing af. De gemeente noteert het nummer van het oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten.

Wil je geen nieuw reisdocument aanvragen? Bijvoorbeeld als je de identiteitskaart kwijt bent, maar het paspoort nog hebt? Ook dan kun je een verklaring van vermissing afleggen. Zo voorkom je dat het reisdocument gebruikt wordt voor identiteitsfraude.

Je moet wel aangifte bij de politie doen als er meer gestolen is dan alleen het reisdocument. Of als je bijvoorbeeld letsel hebt overgehouden aan de overval.

Ben je het paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Als je het reisdocument als verloren hebt opgegeven, kun je het niet meer gebruiken als je het terugvindt. Lever het teruggevonden paspoort of identiteitskaart in bij de gemeente.

Aanvragen

Je kunt vermissing van het reisdocument doorgeven met het formulier:

Je hebt hiervoor DigiD nodig.

Is het reisdocument gestolen of kwijtgeraakt in het buitenland?

En heb je daar een vraag over? 24/7 BZ contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je op verschillende manieren bereiken.

Meer informatie