Pas op! Commerciële bezwaarmakers

De gemeente handelt WOZ-bezwaren liefst snel zelf af.

Wij willen voorkomen dat mensen die twijfels hebben bij de hoogte van de WOZ-waarde van hun woning in zee gaan met commerciële ‘bezwaarmakers’ die optreden namens hen. Het is overbodig en het kost de gemeente geld, Uiteindelijk draaien alle inwoners voor die kosten op.

WOZ-bureaus en makelaars e-mailen en adverteren dat zij bezwaar kunnen maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Zij hanteren slogans als: 'WOZ-waarde te hoog? Wij maken gratis bezwaar voor u!'. Dit klinkt mooi maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Hogere kosten voor gemeente en u als belastingbetaler

Deze bureaus krijgen vergoedingen als het bezwaar is toegekend en de WOZ-waarde is gewijzigd. Deze bureaus kunnen hier wel € 700,- per bezwaar aan verdienen. Die kosten moeten worden betaald door de gemeente en worden dus opgebracht door alle inwoners.

Machtiging

Een WOZ bureau vraagt een machtiging te ondertekenen om bezwaar te maken. Deze (doorlopende) machtiging wordt ook gebruikt om namens iemand een beroepsprocedure bij de Rechtbank te voeren.

Consumentenbond

De consumentenbond geeft aan op te letten bij WOZ-bureaus. Meer informatie kunt u vinden op de website van de consumentenbond. Een interview met de heer Kathmann van de waarderingskamer over dit onderwerp kunt u beluisteren via BNR.

De gemeente helpt u gratis

Gemeente Raalte wil zelf ook dat de WOZ-waarde op de aanslag klopt. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde, passen we deze graag aan.

Wilt u bezwaar maken?

Wilt u een online bezwaarschrift indienen? U kunt direct inloggen op uw persoonlijke bezwaarformulier. Daar staat een invulformulier dat specifiek op uw aanslag van toepassing is. Zo weet u zeker dat u het bezwaar volledig en juist invult. U kunt ook schriftelijk bezwaar maken. U stuurt het bezwaarschrift naar de heffingsambtenaar. Deze werkt bij de Regionale Belastingsamenwerking.