Oude nesten

Stormen en harde windstoten zorgen ervoor dat oude eikenprocessierupsnesten uit de bomen waaien. Deze nesten zitten nog vol met brandharen van de rups. Aanraking met deze brandharen kan voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen zorgen.

In de maanden september tot en met april kun je deze nesten zelf verwijderen. Er zijn dan geen rupsen meer in het nest, maar er kunnen wel achtergebleven brandharen in het oude nest zitten. Zorg dat je handschoenen, een (zonne)bril en bedekkende kleding draagt. Ga uit de wind staan. Doe een plastic zak linksom over je hand en raap het nest op. Trek vervolgens de zak over het opgeraapte nest heen en knoop de zak goed dicht. Het nest mag niet in de GFT-container, maar hoort in de grijze afvalcontainer thuis. 

Nesten in de maanden mei tot en met augustus kun je beter niet zelf opruimen want de kans is groot dat er nog eikenprocessierupsen in zitten. Zie je een nest liggen? Raak de nesten niet aan. Maak dan een melding eikenprocessierups.

De nesten zijn moeilijk te herkennen. De nesten die in de boom hangen hebben een wit/grijsachtige kleur met spinsels. De afgewaaide nesten zien er echter anders uit, deze zijn veelal bruin van kleur. Dat komt door de uitwerpselen en halfverteerde vervellingshuidjes van de rupsen.