default iconOude nesten

Stormen en harde windstoten zorgen ervoor dat oude eikenprocessierupsnesten uit de bomen waaien. Deze nesten zitten nog vol met brandharen van de rups. Aanraking met deze brandharen kan voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen zorgen.

In de maanden september tot en met april kun je deze nesten zelf verwijderen. Er zijn dan geen rupsen meer in het nest, maar er kunnen wel achtergebleven brandharen in het oude nest zitten. Zorg dat je handschoenen, een (zonne)bril en bedekkende kleding draagt. Ga uit de wind staan. Doe een plastic zak linksom over je hand en raap het nest op. Trek vervolgens de zak over het opgeraapte nest heen en knoop de zak goed dicht. Het nest mag niet in de GFT-container, maar hoort in de grijze afvalcontainer thuis. 

Nesten in de maanden mei tot en met augustus kun je beter niet zelf opruimen want de kans is groot dat er nog eikenprocessierupsen in zitten. Zie je een nest liggen? Raak de nesten niet aan. Maak dan een melding eikenprocessierups.

De nesten zijn moeilijk te herkennen. De nesten die in de boom hangen hebben een wit/grijsachtige kleur met spinsels. De afgewaaide nesten zien er echter anders uit, deze zijn veelal bruin van kleur. Dat komt door de uitwerpselen en halfverteerde vervellingshuidjes van de rupsen. 

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via