Vlag OekraÏne

Opvang Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Raalte

De gemeente Raalte vangt op twee locaties binnen de gemeente Oekraïense vluchtelingen op voor een langere periode. Dit om een bijdrage te leveren aan de vraag die het Rijk heeft gesteld aan de veiligheidsregio’s. Alle veiligheidsregio’s in Nederland zijn gevraagd om per regio voor minimaal 2.000 vluchtelingen opvang beschikbaar te stellen.

In de gemeenten die onder de veiligheidsregio IJsselland vallen, worden opvanglocaties beschikbaar gesteld om deze mensen voor een langere periode op te vangen. Voor ongeveer 100 vluchtelingen zijn er opvangplekken in de gemeente Raalte beschikbaar.

Wie vangen we op?

We vangen vluchtelingen op uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit. Het overgrote deel van de vluchtelingen uit Oekraïne zijn mensen met de Oekraïense nationaliteit. Dit geldt echter niet voor iedereen die vanuit Oekraïne naar Nederland komt. Voor de mensen die een tijdelijke verblijfsvergunning hadden in Oekraïne, bijvoorbeeld omdat zij daar studeerden of werkten, geldt dat zij in Nederland vanaf 19 juli niet langer vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Dit geldt ongeacht of zij rechtstreeks uit Oekraïne komen, in hun eigen land zijn geweest of via een ander EU-land komen. Dit betekent dat deze mensen niet langer aanspraak kunnen maken op gemeentelijke opvang, leefgeld, onderwijs en medische zorg.

Bovenstaande wijziging geldt niet met terugwerkende kracht. Dit betekent dat alle mensen die in Oekraïne recht hadden op verblijf en zich voor 19 juli hebben ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP), recht blijven houden op de bescherming die hoort bij de RTB tot 4 maart 2023.

Locaties

De Sallandshoeve in Nieuw Heeten en de Statenhorst (Huis ter Heijne) in Heino worden gebruikt voor de opvang. Het betreft een opvang voor een langere periode waarvan de exacte duur nog niet bekend is. Burgemeester Martijn Dadema: “Beide locaties hebben passende voorzieningen om de vluchtelingen een warme en veilige plek te bieden. We waarderen enorm dat deze locaties beschikbaar worden gesteld. Ook de enthousiaste hulp die onze inwoners bieden, stellen we enorm op prijs”.

Informatie

Voor vragen kunt u bellen met de gemeente Raalte via 0572-347799. Wilt u hulp aanbieden of spullen doneren? Dan kunt u contact opnemen met Salland voor Oekraïne info@sallandvooroekraine.nl.