Raalte presenteert ontwerp nieuwe centrum

centrum 1

We gaan aan de slag met de Grote Markt en de Plas in het centrum van Raalte De voorkeuren van inwoners en de wensen van direct betrokkenen zijn nu vertaalt in een definitief ontwerp. Het nieuwe plein wordt een groene plek met een dorps karakter waar het prettig winkelen en verblijven is. De speelse opstelling van terrassen en de ruimte voor evenementen geeft levendigheid aan het centrum.

Het definitieve ontwerp voor de Grote Markt en de Plas voorziet in verschillende ruimtes die met elkaar verbonden worden door nieuwe cortenstalen lijngoot. Het asymmetrisch profiel op het plein geeft dynamiek en doorbreekt het grootschalige en rechtlijnige karakter van het huidige plein. Nabij de Plaskerk komt een fontein. De Grote Markt wordt een plek voor horeca en evenementen, maar ook een plek om te winkelen.

De wens van inwoners

Ruim 1500 inwoners hebben hun voorkeuren uitgesproken op basis van drie scenario’s. Er was een duidelijke voorkeur voor het Kleinschalige Plein waar ruimte is voor groen en evenementen. Inwoners vinden het belangrijk dat het centrum het hele jaar door een plek is waar wat te beleven valt.

Het voorkeursscenario van inwoners is in nauwe afstemming met ondernemers, vastgoedeigenaren, evenementenorganisatoren, de Plaskerk en de Raalter Ondernemersvereniging verder uitgewerkt.  Met de voorbereiding is inmiddels gestart. Verwachting is dat de grootste fysiek zichtbare werkzaamheden in de tweede helft van dit jaar gaat plaatsvinden. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Uitvoering zal met de omgeving verder worden afgestemd.

Bekijk het nieuwe centrum via www.raalte.nl/centrum.