Broodfonds Boeiend Raalte: een sociaal vangnet voor én door ondernemers

broodfonds

Met het broodfonds ‘Boeiend Raalte’ steunen ondernemers elkaar bij ziekte. Joop van den Enk, eigenaar van Boei10 in Raalte en voorzitter van het broodfonds, vertelt over het fonds en waarom ook andere ondernemers zich zouden moeten aansluiten: “In deze coronaperiode werd extra duidelijk hoe belangrijk het is om onze lokale ondernemers te steunen. Als je als ondernemers bijvoorbeeld het coronavirus krijgt en daardoor niet kunt werken, heb je geen inkomsten meer.”

Ondernemers die aangesloten zijn bij het broodfonds zetten maandelijks een vast bedrag opzij. Wie ziek wordt, krijgt van de anderen een stukje inkomen om tijdelijk van te kunnen leven. Het fonds staat dus los van gemeentelijke- en landelijke regelingen. Joop legt uit: “Op dit moment doet een variatie aan ondernemers mee met ons broodfonds. Van een kinderfysiotherapeut tot een accountantsbureau en een schilder. Een broodfonds bestaat uit minimaal 20 ondernemers, maar het is prettig om met een iets grotere club te zijn, bijvoorbeeld 30 of 40 ondernemers. Als meerdere ondernemers ziek worden, kunnen zij allemaal financieel geholpen worden.”

Inkomen beschermen

Het broodfonds neemt een stukje risico voor ondernemers weg. Joop: “Als je inkomen wegvalt omdat je ziek wordt, dan krijg je in ieder geval nog twee jaar lang een stukje inkomen. Het gaat veelal om ondernemers die geen Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben, een verzekering die het inkomen beschermt als een ondernemer niet kan werken door ziekte. Of ondernemers die wel een AOV hebben, maar de wachttijd optrekken zodat de premie omlaaggaat. Met dat geld doen zij mee aan het broodfonds en verspreiden hun risico’s.”

Samenwerken

“Naast een financieel vangnet, zijn we ook een soort club met ondernemers. We komen twee keer per jaar bijeenkomst. We helpen elkaar wanneer iemand ziek is, maar ook op zakelijk gebied, bijvoorbeeld met het uitwisselen van diensten. Het gaat dus ook om het verbinden en elkaar versterken. Samen richting de toekomst kijken en ons ding blijven doen. Het is echt een sociaal vangnet voor ondernemers in onze regio, zonder commercieel belang.

Meer weten?

Ben jij ondernemer in de gemeente Raalte en wil je meer weten op het broodfonds? Kijk dan op www.broodfonds.nl of neem contact op met Joop van den Enk via info@boei10.nl.