Nieuwjaarsspeech burgemeester Arco Hofland

10 januari 2024
Algemeen

Nieuwjaarsspeech burgemeester Arco Hofland

Dames en heren,

Een goed en gezond 2024! Het jaar mag dan al 10 dagen oud zijn, maar het is goed om hier bij elkaar te zijn en elkaar in de ogen aan te kijken en elkaar het beste te wensen. U heeft het misschien al gemerkt maar vandaag ontbreekt onze wethouder Ben Nijboer. Hij groet u van harte en ook namens hem de beste wensen. Afgelopen vrijdag is hij voor een medische ingreep naar het ziekenhuis geweest. Hij is weer thuis en het gaat goed met hem.

Een jaar geleden stond hier nog Martijn Dadema. Een onverwachts, maar ook een gegund, vertrek van hem naar de provincie bracht mij hier in Raalte. Als buurgemeente kende ik uiteraard Raalte, maar wat een prachtige gemeente is dit ook. Een gemeente is waar mensen wonen die met elkaar een gemeenschap zijn. En dat heb ik gemerkt. De saamhorigheid, samen dingen organiseren, het trots zijn op je omgeving ik kom dat overal tegen. Broekland feestweek, Luttenberg, Nieuw-Heeten 100 jaar, Pompdagen in Heino, 900 jaar Raalte, Stöppelhaene, Ponyweek in Heeten en ik ben hier pas een half jaar. Ik kijk uit wat me de komende maanden nog te wachten staat.

Ja, de komende maanden. Zeker lijkt dat over een jaar hier op de nieuwjaarsbijeenkomst weer een door de Koning benoemde burgemeester staat. Met u ben ik net zo nieuwsgierig wie dat wordt. Rond 1 juni zal de nieuwe beste burgemeester beginnen.  U kunt overigens nu nog solliciteren!

Met Raalte 900 jaar hebben we aan het eind een tijdscapsule begraven, die over 100 jaar weer wordt opgegraven. Hoe kijken over 100 jaar de mensen naar ons terug? Het zijn bijzondere tijden zeggen we nu. Oorlog in de Oekraïne, terrorisme en de vreselijke gevolgen in Israël. Velen die vluchten in de wereld voor geweld en hongersnood. De aarde warmt op en dat heeft grote gevolgen voor iedereen. Gas en olie waar we vanaf moeten, omdat het ooit ophoudt. Mensen die niet goed kunnen inschatten wat dit allemaal betekent en onzeker zijn. Is Nederland vol, kan ik mijn energierekening nu en in de toekomst betalen en zijn er wel huizen voor onze kinderen en kleinkinderen? Wat doet de politiek en kunnen we die wel vertrouwen?

Grote vragen die we niet allemaal hier en nu zo kunnen oplossen. Wat we wel kunnen is dat we omzien naar elkaar, elkaar helpen en steunen. Als iemand het moeilijk heeft zoeken naar oplossingen, een schouder bieden. Omzien naar elkaar is in onze wijken, dorpen en kernen bijna vanzelfsprekend. In onze Sallandse volksaard staat dat met hoofdletters geschreven! Salland is de menselijke maat. En de gemeente Raalte is niet voor niets HET centrum van Salland. Op ons rust de verplichting om iedereen wat meer Salland te gunnen en te geven. Die voorsprong hebben we en werken we verder uit.

Ook als gemeente Raalte, ik had bijna gezegd gemeente Salland, gaan we in 2024 aan de slag. Dichtbij onze inwoners, met een sociaal en luisterend hart voor mensen die moeite hebben mee te komen. Zo gaan we hard door met de energietransitie. Zo blijven we lobbyen om de schande van Mariënheem op te lossen. Zo blijven we inwoners centraal stellen en is de menselijke maat ons vertrekpunt en zit dat in ons DNA! Menselijke maat betekent ook dat alles hier in Raalte start met diversiteit en artikel 1 van de Grondwet.

Het is goed gebruik tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst een prijs uit te reiken. En dat is niet zomaar een prijs!

Een prijs die bedoeld is om mensen die omzien naar anderen te waarderen. Het is belangrijk om elkaar te helpen en steunen, vooral in deze tijden waarin we toch geconfronteerd worden met allerlei uitdagingen en soms grote vragen. Dan is het fijn dat er mensen zijn  die iets willen betekenen voor een ander. Mensen die organiseren en helpen. Maar vooral gewoon aanpakken. Met de nominatie van het Goudhaentje hoop ik dat jullie genomineerden weten dat jullie gezien worden. De genomineerden voor het Goudhaentje van 2023 zijn stuk voor stuk bijzondere organisaties die zich op hun eigen manier hebben ingezet voor onze gemeenschap. Ik ben ervan overtuigd dat niet alleen de winnaar, maar alle genomineerden van deze prijs, een inspiratie zijn voor ons allemaal. 

De juryleden en ik hebben ons gebogen over de nominaties en drie finalisten uitgekozen. 

Als eerste genomineerde wil ik graag Humanitas Raalte op het podium vragen. Wat jullie vrijwillig doen voor mensen in de gemeente Raalte is ontzettend belangrijk. Jullie helpen mensen die in een financieel doolhof zitten, weer inzicht en structuur te geven. En helpen mensen hun weg te vinden in het digitale landschap. Zonder oordeel. Met oprechte interesse. Een baken voor mensen die er zelf even niet meer uit komen. 

Ook de initiatiefnemers van de Droomdag Raalte wil ik naar voren roepen. Een speciale dag voor speciale mensen. Tijdens de Droomdag mogen mensen met een verstandelijke beperking meelopen met lokale ondernemers. Hier zetten jullie ze niet alleen ‘maar in het zonnetje’. Maar door ze te laten meewerken bij hun droombaan ontdekken ze ook hun talenten. En dat doet iets met hun zelfvertrouwen, daar bloeien ze helemaal van op.

Tot slot wil ik de Taalschool Salland naar voren vragen. Op de taalschool leren kinderen van nieuwkomers met verschillende achtergronden, uit allerlei landen, de Nederlandse taal. Jullie geven deze kinderen een betere start in onze gemeente. Niet alleen om het spreken en lezen van de Nederlandse taal. Taal brengt ook wederzijds begrip en verbinding. En daarvoor leveren jullie een ontzettend waardevolle bijdrage aan de kinderen, en ook aan onze gemeente. 

Jullie hebben het ons als jury niet makkelijk gemaakt, maar samen met de ruim 1900 stemmers hebben we de winnaar, de nummer 2 én de nummer drie gekozen. 

Nummer drie is geworden: Humanitas Raalte

Voor jullie een mooie cheque ter waarde van 250 euro

Dan zijn er nog twee kanshebbers voor de eerste plek….

Voor de nummer twee een cheque ter waarde van 500 euro en voor de winnaar een cheque ter waarde van 1000 euro. 

De winnaar van het Goudhaentje van 2023 is geworden: De Droomdag!

Dat betekent dat de Taalschool op een mooie 2de plaats is geëindigd. 

Allemaal van harte gefeliciteerd!