Nederlander worden

Woon je in de gemeente Raalte en wil je Nederlander worden? Vraag dan de Nederlandse nationaliteit aan.

Aanvragen

Naturalisatie of optie 

Er zijn 2 manieren om Nederlander te worden: naturalisatie of optie. 

  1. Voor naturalisatie moet je voldoen aan deze voorwaarden.externe-link-icoon De gemeente stuurt jouw aanvraag naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zij beslissen of je in aanmerking komt voor de Nederlandse nationaliteit. De IND stuurt je een brief met de beslissing. 
  2. Voor optie (snelle procedure) moet je voldoen aan deze voorwaardenexterne-link-icoon. De burgemeester beslist dan of je de Nederlandse nationaliteit krijgt. We sturen je een brief met de beslissing. 

Neem contact met ons op via 0572 347 799 voor een intakegesprek. We sturen daarna jouw verzoek voor naturalisatie of optie, samen met ons advies, naar de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). De IND neemt de beslissing.

Na de aanvraag 

  • Voor de beoordeling en goedkeuring van het naturalisatieverzoek is maximaal 1 jaar nodig. Een optieprocedure duurt ongeveer 3 maanden. 
  • Is jouw aanvraag goedgekeurd en krijg je de Nederlandse nationaliteit? Dan nodigt de gemeente je uit voor een naturalisatieceremonie op het gemeentehuis. Tijdens de ceremonie leg je de verklaring van verbondenheid af. Hierbij geef je aan dat je de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen zult respecteren. Na het afleggen van deze verklaring, heb je officieel de Nederlandse nationaliteit. 

Kosten

Naturalisatie

Naturalisatieverzoek 1 persoon€ 1.023
Naturalisatieverzoek samen met partner€ 1.305
Mee-naturaliseren kind jonger dan 18 jaar€ 151
Verzoek door staatloze of vergunninghouder asiel€ 760
Verzoek door staatloze of vergunninghouder asiel samen met partner€ 1.044

Optie

Optieverzoek 1 persoon€ 1.023
Optieverzoek samen met partner€ 1.305
Mee-opteren kind jonger dan 18 jaar€ 151

Je kunt het geld niet terugkrijgen als het verzoek wordt afgewezen.

Meer informatie