Tijenraan

Najaarsronde coronaprik van start met uitnodigen risicogroepen

23 augustus 2024
Algemeen

Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor de coronaprik start op 16 september en loopt tot en met 6 december 2024. 

Extra bescherming 

Het coronavirus is er nog steeds en kan weer opleven. De coronaprik geeft mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziekexterne-link-icoon te worden door corona extra bescherming tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. 

Veel priklocaties in regio IJsselland; ook één in Raalte

Dit jaar zijn er meer priklocaties beschikbaar, waardoor de prik dichter bij huis gezet kan worden. In de regio IJsselland zijn er 14 priklocatiesexterne-link-icoon, waaronder een sportcentrum ‘Tijenraan’ in Raalte. Bewoners van zorginstellingen worden in hun instelling gevaccineerd. Mensen die door hun gezondheid niet zelfstandig of met hulp van anderen naar een priklocatie kunnen komen, kunnen eventueel thuis de coronaprik krijgen.

Uitnodigingsbeleid

Iedereen vanaf 60 jaar ontvangt een uitnodigingsbrief. Voor mensen onder de 90 jaar die vorig jaar een coronaprik kregen, staat er al een voorgestelde afspraak in de brief. Andere ontvangers kunnen zelf een afspraak maken via planjeprik.nl

Volwassenen tussen 18 en 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen, evenals zorgmedewerkers en kinderen en volwassenen met een ernstige afweerstoornis, kunnen ook de coronaprik halen. Zij ontvangen geen brief, maar kunnen vanaf 27 augustus zelf een afspraak maken via planjeprik.nlexterne-link-icoon.

Dit geldt ook voor mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, toch een coronaprik willen. Voor kinderen kan alleen telefonisch een afspraak gemaakt worden via 0800-7070 (vanaf 27 augustus).

Voorkomen van luchtweginfecties

Het blijft belangrijk om de adviezen te volgen om luchtweginfecties te voorkomenexterne-link-icoon. Dit helpt de verspreiding van infecties te verminderen, vooral onder kwetsbare groepen.