Naamkeuze kinderen

Het eerste kind van een getrouwd heterostel krijgt automatisch de achternaam van de man. Dit geldt ook als u samen een geregistreerd partnerschap heeft. De ouders kunnen ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit moeten zij doorgeven aan de gemeente. Dit kunt u uiterlijk doen bij de geboorteaangifte. De achternaam die u voor uw eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van de volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Bij ongetrouwde ouders krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Op het moment dat de vader het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind de naam van de vader krijgt. De moeder moet hiervoor persoonlijk toestemming geven. De kinderen die hierna uit deze relatie worden geboren, krijgen dezelfde achternaam.

Krijgt u als vrouw samen met uw vrouwelijke partner een kind?

  • U bent getrouwd of heeft samen een geregistreerd partnerschap. Als de zaaddonor onbekend is, krijgt het kind automatisch de achternaam van de meemoeder. Dit is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder.  U kunt besluiten het kind de achternaam van de biologische moeder te geven. Geef dit uiterlijk bij de geboorteaangifte door aan de gemeente. Kinderen die hierna uit de zelfde relatie worden geboren, krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.
  • Bent u niet getrouwd? Of heeft u een bekende zaaddonor gebruikt? Dan krijgt uw kind automatisch de naam van de biologische moeder. Als de meemoeder het kind erkent, kunt u ervoor kiezen dat het kind haar achternaam krijgt. De biologische moeder moet hiervoor toestemming geven.

U mag de achternaam van uw kinderen nog één keer veranderen in die van de andere ouder. Dit mag als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Kinderen boven de 16 jaar moeten hiervoor zelf een handtekening zetten.

Kijk voor meer informatie ook bij: Naamkeuze bij erkenning.

Beide ouders moeten naar de gemeente komen. Neem allebei een geldig identiteitsbewijs mee.

De voorwaarden zijn onder andere:

  • Wordt uw kind geboren in het buitenland en kunt u daar de achternaam niet zelf kiezen? Dan kunt u dit binnen 2 jaar na de geboorte in Nederland doen.
  • Uw kind heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan legt het kind zelf een verklaring af over de keuze van de naam.

De keuze van de achternaam kost u niets.

U meldt de achternaam van uw kind bij de gemeente. Dat kan tijdens de openingstijden van het loket Burgerzaken, maar niet op dinsdagavond.

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend vanwege het coronavirus.