birth iconNaamkeuze kinderen

Beschrijving

Het eerste kind van een getrouwd heterostel krijgt automatisch de achternaam van de man. Dit geldt ook als je samen een geregistreerd partnerschap hebt. De ouders kunnen ook besluiten om het kind de achternaam van de moeder te geven. Dit moeten zij doorgeven aan de gemeente. Dit kun je uiterlijk doen bij de geboorteaangifte. De achternaam die je voor het eerste kind kiest, wordt ook de achternaam van de volgende kinderen uit dezelfde relatie.

Bij ongetrouwde ouders krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Op het moment dat de vader het kind erkent, kun je ervoor kiezen dat het kind de naam van de vader krijgt. De moeder moet hiervoor persoonlijk toestemming geven. De kinderen die hierna uit deze relatie worden geboren, krijgen dezelfde achternaam.

Krijg je als vrouw samen met een vrouwelijke partner een kind?

  • Je bent getrouwd of hebt samen een geregistreerd partnerschap. Als de zaaddonor onbekend is, krijgt het kind automatisch de achternaam van de meemoeder. Dit is de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder. Je kunt besluiten het kind de achternaam van de biologische moeder te geven. Geef dit uiterlijk bij de geboorteaangifte door aan de gemeente. Kinderen die hierna uit de zelfde relatie worden geboren, krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind.
  • Ben je niet getrouwd? Of heb je een bekende zaaddonor gebruikt? Dan krijgt het kind automatisch de naam van de biologische moeder. Als de meemoeder het kind erkent, kun je ervoor kiezen dat het kind haar achternaam krijgt. De biologische moeder moet hiervoor toestemming geven.

Je mag de achternaam van de kinderen nog één keer veranderen in die van de andere ouder. Dit mag als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Kinderen boven de 16 jaar moeten hiervoor zelf een handtekening zetten.

Kijk voor meer informatie ook bij: Naamkeuze bij erkenning.

Aanvragen

Beide ouders moeten naar de gemeente komen. Neem allebei een geldig identiteitsbewijs mee.

Voorwaarden

De voorwaarden zijn onder andere:

  • Wordt jouw kind geboren in het buitenland en kun je daar de achternaam niet zelf kiezen? Dan kun je dit binnen 2 jaar na de geboorte in Nederland doen.
  • Jouw kind heeft de Nederlandse nationaliteit.
  • Is het kind 16 jaar of ouder? Dan legt het kind zelf een verklaring af over de keuze van de naam.

Kosten

De keuze van de achternaam is gratis.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via