helikopter luchtmacht

Militaire helikopteroefening met laagvliegen

19 september 2022
Algemeen

In de periode van 26 t/m 30 september oefent het Defensie Helikopter Commando (DHC) in grote delen van Nederland. De DHC oefent met ca. 30 deelnemers, 14 voertuigen en 2-4 helikopters. Op 26 en 27 september oefenen zij onder andere het laagvliegen. Dit zal naar verwachting ook in onze gemeente te zien en te horen zijn.

De helikopterbemanningen worden getraind in het opsporen van doelen, die door de grondtroepen worden opgesteld. Hierbij wordt ook laag gevlogen. De gronddoelen bevinden zich op verschillende locaties in het gebied en zijn ingetekend op de twee kaarten, die onder dit bericht zijn weergegeven. Op het militaire oefenterrein bij Havelte (gemeente Westerveld) en op het zweefvliegterrein van Aero Club Salland (gemeente Dalfsen) wordt een brandstofpunt ingericht. De helikopters worden hier van brandstof voorzien.

Bij de oefening maken de militairen in principe alleen gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. Wanneer niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden, dan wordt vooraf toestemming gevraagd aan de rechtmatige eigenaar of beheerder. Verder wordt er alles aan gedaan om overlast en hinder aan derden te voorkomen. Ook wordt geen gebruik gemaakt (oefen)munitie.

Informatie vliegbewegingen en geluidhinderklachten

Meer informatie over vliegbewegingen is te vinden op internet luchtmacht.nl/vliegbewegingen, kijk bij ‘documenten’, of op NOS teletekst pagina 766. Klachten kunnen worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar.

Schaderegeling:

Indien, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, schade door de oefening ontstaan is, kunt u dit, onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens zoals: Eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. melden aan:

Ministerie van Defensie

  • CDC/JDV/Sectie Claims
  • Postbus 90004
  • 3509 AA Utrecht
  • Telefoon 030 – 2180420
  • Jdvclaims@mindef.nl