Met handschoenen en vuilniszakken op pad: Ilona en haar gezin ruimen zwerfafval op

Snoepverpakkingen, frisdrank-blikjes of kapotte flessen; de natuur ligt vol zwerfafval. Een doorn in het oog voor Ilona Hiddes uit Raalte. Daarom gaat zij samen met haar zoontjes regelmatig op pad om zwerfafval in haar buurt op te ruimen. “Met de jongens kom ik vaak buiten en daarnaast sport ik ook veel buiten, dus ik zie veel zwerfafval. Het geeft mij veel voldoening om het op te ruimen en te voorkomen dat het afval verder de natuur in gaat, bijvoorbeeld naar de plasticsoep”.

Zo’n anderhalf jaar geleden is Ilona begonnen met het opruimen van zwerfafval. Ze vertelt: “Op Instagram volg ik Sanne Grijmans, net als ik een vrouw uit Raalte met een gezin met jonge kinderen. Zij postte over het opruimen van zwerfafval. Toen dacht ik: goh, wat interessant! Dat is ook wel wat voor ons gezin. Binnenshuis probeer ik mijn kinderen al het goede voorbeeld te geven. Om dit buitenshuis ook te doen, heb ik contact opgenomen met de Rova. Zij werken samen met de gemeente Raalte, die mensen naar hen doorverwijst. De Rova heeft ons vervolgens verder geholpen met hesjes, vuilniszakken en handschoenen die we kunnen gebruiken bij het opruimen.”

Met de bolderwagen

Sindsdien maakt Ilona er echt een gezinsactiviteit van. “We nemen de bolderwagen mee en gaan een rondje lopen door onze wijk. Al het zwerfafval dat we tegenkomen nemen we mee. Meestal vinden we blikjes, glas en plastic zoals snoeppapiertjes of stukken van een fiets zoals van een spatbord of jasbeschermer. De laatste keer kwamen we ook veel sigarettenpeuken tegen. Het is erg leuk om de waardering te zien van de mensen die we tegenkomen. ‘Wat goed dat jullie dat doen!’ zeggen ze dan. Of ze komen even een praatje maken met ons.”

Minder plastic

Minder plastic gebruiken en je afval meenemen naar huis; zo kunnen we zwerfafval tegengaan volgens Ilona. Maar dat is nog een hele uitdaging. “Als je in de supermarkt komt zit overal plastic om heen. In Amsterdam kun je naar speciale zaakjes waar je met glazen potten bijvoorbeeld rijst kan halen, maar dat is er hier in de buurt bijna niet. Voor groente zou je naar een boer in het buitengebied kunnen. Bij de bakker kun je al wel herbruikbare zakken kopen voor het brood. Een stap in de goede richting, maar er moet nog veel gebeuren.”

Inzetten voor de natuur

Zich inzetten voor de natuur; dat is voor Ilona als een soort vrijwilligerswerk. “Binnen mijn gezin wil ik daar altijd mee bezig blijven. Het is mooi om te zien dat mijn kinderen het gedragspatroon ook echt leren. Ook als we niet speciaal op pad gaan om zwerfafval op te ruimen, pakken zij afval op en nemen het mee naar huis. Hopelijk kunnen we ook andere mensen bewust maken van zwerfafval, zodat we onze aarde samen een beetje mooier kunnen maken!”