Maaikaart

Biodiversiteit is erg belangrijk voor ons allemaal. Het zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de grond en de bestuiving van planten. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en het vermindert de impact van bijvoorbeeld hittegolven en heftige regenbuien, die we de laatste jaren steeds vaker hebben meegemaakt omdat de biodiversiteit jarenlang onder druk heeft gestaan. Om een stap te zetten in het verbeteren van de biodiversiteit in onze gemeente, gaan we op een aantal plaatsen de gazons anders onderhouden.

Stimuleren biodiversiteit

Door het gras niet meer intensief (bijna wekelijks) te maaien krijgen bloemen, planten en kruiden de kans om zich te ontwikkelen. Dit is erg belangrijk voor het stimuleren van biodiversiteit. Het trekt namelijk vogels, bijen, vlinders en andere insecten aan die weer zorgen voor bestuiving van het landschap. Deze dieren zorgen ervoor dat we minder last krijgen van bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Zo proberen we het natuurlijk evenwicht weer te herstellen.

Verschillende vormen maaibeheer

Het maaibeheer is afhankelijk van de locatie. Gras dat intensief gebruikt wordt, zoals speel- en trapveldjes, worden nog steeds ongeveer 25 keer per jaar gemaaid. Grasstroken die veel minder gebruikt worden door mensen, zoals bermen, stroken naast oevers, grote grasvlaktes, bloemenweides en aan de randen bij bosplantsoen gaan we minder maaien. Dit noemen we extensief maaibeheer. Zo maaien we een biodiversiteitsstrook of ingezaaid bloemenlint 1 keer per jaar. Wadi’s en randen maaien we 4 keer per jaar. Daarnaast hebben we nog grasstroken die we 1 of 2 keer per jaar maaien (extensief gras). De randen van het gras langs wegen en paden worden hier wel regelmatig gemaaid om zo onveilige situaties te voorkomen. Welke vorm van maaibeheer bij jou in de buurt wordt uitgevoerd, kun je zien op deze kaart.externe-link-icoon

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt zelf ook iets doen om de biodiversiteit te vergroten. Maak je tuin bijvoorbeeld groener en vervang stenen in je tuin door bloeiende planten. Meer groen in de tuin helpt vogels, insecten, vlinders en andere dieren. Ook draagt minder verharding in de tuin bij aan het beter afvoeren van regenwater. Op www.huisjeboompjebeter.nlexterne-link-icoon en op de pagina over klimaatsubsidie vind je informatie over hoe je je tuin kunt vergroenen.