Luttenberg

Informatie over Luttenberg

Het dorp Luttenberg is gelegen aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Een dorp met ruim 2.200 inwoners. Vanuit het gemeenschapscentrum worden regelmatig activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Bij mooi zomerweer kunt u lekker naar het zwembad.

Oorsprong

Lang geleden was Luttenberg waarschijnlijk een eenzaam, onherbergzaam en heuvelachtig gebied. Lutten is mogelijk verbasterd van Lotten, dat ‘eenzaam oord’ betekent. In de loop der tijd werd het gebied bewoond. Al in de 14e eeuw bestond er een havezate met de naam Luttenberg. De oude boerderij De Elskamp stamt al uit 1678. De bouw van een kerk in 1834 was het begin van de ontwikkeling van het dorp Luttenberg. In 1904 werd de huidige kerk van de parochie H. Cornelius aan de Butzelaarstraat gebouwd. Luttenberg is uitgegroeid tot een levendig en actief dorp.

Wonen en werken

Het aanbod van woningen en winkels voldoet aan de lokale behoefte. Luttenberg heeft een basisschool, peuterspeelzaal, bibliotheek en er is een huisarts gevestigd. Het is een dorp met actieve verenigingen. Naast een handbal- en voetbalvereniging zijn er diverse andere sportverenigingen. Ook liefhebbers van paarden komen aan bod. Luttenberg heeft een muziek- en toneelvereniging, die voorstellingen houdt in het gemeenschapshuis Elckerlyc of in het amfitheater aan het Kerkepad.

Bijzonderheden

Bekend in Luttenberg is de grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. In het begin van de 20e eeuw bouwden inwoners van Luttenberg deze nabootsing van de Mariagrot in Lourdes. Later groeide deze bidplaats uit tot monument.

Andere bezienswaardigheden zijn Klompenatelier Dijkman en landbouwmuseum De Laarman met in de kelder een kaarsenmakerij.

Plaatselijk belang en toerisme

Op de website van Plaatselijk Belangexterne-link-icoon vind je meer informatie over de activiteiten in Luttenberg.