Lierderholthuis

Informatie over Lierderholthuis

Met 400 inwoners is Lierderholthuis het kleinste dorp binnen de gemeente Raalte. Lierderholthuis wordt gekenmerkt door een hechte gemeenschap met een heel actief verenigingsleven, vooral op het gebied van sport, muziek, zang en toneel. Sinds 2014 hebben zij onderdak gevonden in het Dorpshuis Lierderholthuis. De jaarlijkse kermis en het Bosfeest, georganiseerd door vele vrijwilligers uit Lierderholthuis, zorgen voor een grote toeloop naar Lierderholthuis. De school vormt ook al meer dan honderd jaar een belangrijke pijler voor de gemeenschap. De kerk, een markante blikvanger van heinde en ver, is voor velen ’s zondags een rustpunt. Het café is een belangrijke ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Ontstaan

Lierderholthuis is waarschijnlijk vernoemd naar een 'spieker' (=huis), gebouwd op een stuk land (=holt) in de polder Lierderbroek (=Lierder). Deze polder ligt ten westen van Lierderholthuis en de naam Lierderbroek komt van het droogmaken (=lyrden) van een laag drassig land (=broek). Tijdens de Reformatie verplaatsten de katholieken uit Heino hun activiteiten naar Lierderholthuis. Dat was het begin van het dorp. In 1863 werd de als kerk gebruikte schuur vervangen door de huidige St. Nicolaaskerk. Het neogotische bouwwerk heeft een toren van 36 meter hoog en prachtig gebrandschilderde ramen. Tegenover de kerk staat het voormalige parochie- en dorpshuis. Na de bouw van het nieuwe Dorpshuis Lierderholthuis is het verbouwd tot woning. Basisschool St. Nicolaas, gesticht in 1906, heeft sinds 2015 een geheel nieuw gebouw tot haar beschikking.

Verblijf

In en om Lierderholthuis is het heerlijk fietsen en wandelen. In de nabije omgeving bevinden zich Kasteel het Nijenhuis (de Fundatie) en Landgoed Den Alerdinck. Ons dorp ligt midden tussen de Hanzesteden Deventer en Zwolle.

Plaatselijk belang

Op de website van plaatselijk belangexterne-link-icoon vind je meer informatie over de activiteiten in Lierderholthuis.