Reizen met kinderen

Als u met uw kinderen naar het buitenland reist, hebben zij een eigen identiteitskaart of paspoort nodig. Het maakt niet uit hoe oud uw kind is.

Heeft u een andere achternaam dan uw kind? En gaat u alleen met uw kind op reis? Bij de grens controleert de Koninklijke Marechaussee of u de ouder of de gezaghouder bent. Reist u binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen)? Dan is er geen grenscontrole.

Er zijn landen die om een verklaring vragen waarin staat dat u echt de ouder of gezaghouder bent. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen reist. Deze verklaring kan bijvoorbeeld een afschrift van de geboorteakte zijn. Maar met een internationaal uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP) kunt u dat ook aantonen.

Reist uw kind met iemand anders, bijvoorbeeld met een familielid, naar het buitenland? Let dan op dat er landen zijn die een toestemmingsverklaring van de ouders vragen. Controleer dit bij de ambassade of het consulaat van het land waar uw kind naartoe reist.

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend vanwege het coronavirus. 

Kijk voor een lijst van ambassades en consulaten in Nederland op de website van de Rijksoverheid.

Vraagt u een nieuw reisdocument aan voor uzelf? En heeft u niet dezelfde achternaam als uw kind en partner? U kunt er dan voor kiezen de naam van uw echtgenoot of geregistreerd partner in het document op te laten opnemen. Dit kan zorgen voor een snellere grenscontrole.