Kruip in de huid van een politicus – volg een gastles of speel een Democratiespel!

De gemeente Raalte organiseert samen met de provincie Overijssel en ProDemos gastlessen voor jongeren en volwassenen op school of op het gemeentehuis. We doen hieraan mee omdat we het belangrijk vinden om inzicht te geven wat een raadslid doet (de gastlessen) en hoe lastig het soms is om een goede afweging te maken tussen verschillende, soms strijdige, belangen (het democratiespel)

Wat gebeurt er precies in de gemeenteraad? Wat doen een raadslid, wethouder en burgemeester eigenlijk? En wat is het verschil tussen de gemeente en de provincie? Waarom is democratie belangrijk? Wat heb je daar als leerling aan?

In een gastles wordt dit allemaal duidelijk. Een raadslid van de gemeente en een Statenlid van de provincie gaan in gesprek met de klas. Over de democratie en alles wat de leerlingen willen weten en over wat hen raakt in hun eigen omgeving.

Het leuke aan een gastles is dat leerlingen direct in contact komen met hun volksvertegenwoordigers en vragen kunnen stellen of laten weten wat zij belangrijk vinden. Voor de politici is het weer heel leerzaam om van de leerlingen te horen wat zij belangrijk vinden en hoe zij daar eventueel bij kunnen helpen.

Een gastles duurt één lesuur en is geschikt voor leerlingen vanaf 15 jaar afkomstig uit bovenbouw vmbo/havo/vwo + eerste en tweede jaar mbo en hbo.

Gratis deelnemen of meer weten? Ga naar www.overijsseldoetmee.nl/gastles    

Hoe is het om politiek actief te zijn de gemeente of in de provincie? Wat doet een raadslid of Statenlid? Waar gaat een gemeente over, en de provincie, en het Rijk? En hoe worden beslissingen genomen? Speel het Democratiespel en kom er achter!

Tijdens het Democratiespel (het naspelen van een gemeenteraadsvergadering) kruipen de deelnemers (jongeren én volwassenen) in de huid van een politicus. Ingedeeld in politieke partijen, vormen ze een mening over een voorstel dat voor de gemeente van belang is. Hierover gaan ze met elkaar en met een raadslid in debat.

Het Democratiespel duurt twee uur en wordt gehouden op het gemeentehuis. Elke groep, van jong tot oud, van minimaal 15 en maximaal 25 personen kan deelnemen.

Gratis deelnemen of meer weten? Ga naar www.overijsseldoetmee.nl/democratiespel