default iconKleurrijke boost voor centrum Raalte: “Het groen maakt de beleving”

Een groene plek met een dorps karakter; dat wordt het nieuwe plein in het centrum van Raalte. De herinrichting gaat snel en met het voorjaar in zicht komt die broodnodige groene impuls eraan. Het duurt niet lang meer voordat bomen en planten onderdeel zijn van de Grote Markt en De Plas. Wie nemen deze mooie groen taak op zich? Tijd voor een inkijkje in het werk van Arjan Schepers (bloemen en planten), Marco Simons (gemeente Raalte) en Marc Binnenpoorte (hovenier).

Arjan Schepers (bloemen en planten)

“Ik heb de beplanting in de bakken onder de bomen ontworpen. Heel gaaf om hiermee bezig te zijn, omdat veel mensen deze plek in Raalte straks gaan beleven. Voor de start van de herinrichting zei een vriend van mij: ‘Het lijkt in het centrum van Raalte net of het allemaal achterkanten van gebouwen zijn’. En daar had hij gelijk in. Nu is dat aan het veranderen en daarbij is het groen ontzettend belangrijk. Het positieve effect van planten en bloemen wordt wel eens onderschat. Mensen vinden het mooi en voelen zich er beter door. Tussen de statische gebouwen zorgt het voor dynamiek. Bloemen en planten laten de seizoenen zien. Veel mensen denken dat een tuin alleen mooi is van april tot september, de periode met veel bloei. Maar in de andere maanden kan het óók heel mooi zijn. Dat gaan we laten zien door afwisseling in de structuur van de beplanting: hoge planten, brede planten, groot blad, klein blad. Als ik het goed doe als ontwerper, dan is de beplanting het hele jaar door mooi.”

“Verderop in het centrum, bij de Aldi, mocht ik eerder al de bloemen en planten aanbrengen. Mensen sturen mij berichtjes daarover. Dat ze die bloemen ook in de tuin willen, maar ook dat ze ineens zín hebben om boodschappen te doen. Dat betekent dat we het goed gedaan hebben. De kwaliteit van het groen maakt uiteindelijk de beleving.”

Marco Simons (gemeente Raalte)

“Voor mij is de herinrichting een succes als inwoners én ondernemers straks tevreden zijn en zeggen: ‘Hier kunnen we wat mee, hiermee kunnen we jaren vooruit’. Een mooie en fijne ontmoetingsplek voor iedereen; daar gaan we voor. Het is mijn taak om binnen de gemeente te kijken hoe het ‘groen’ ingevuld kan worden. Ik ben verantwoordelijk voor het hele traject van advies tot realisatie. Denk aan het opstellen van beplantingsplannen en de werkvoorbereiding, maar ook de uitvoering. De nieuwe bomen en planten in het centrum zorgen voor verkoeling in de zomer en het plein krijgt een speelse indeling. Het wordt echt aangenamer in het hart van Raalte.”

“Uniek aan deze herinrichting is het watergeefsysteem. Dat wordt nog nergens in Nederland op zo’n manier gedaan. Onder de grond, vlak bij de nieuwe fontein, komt een waterverzamelput, die het regenwater opvangt. Vandaaruit leggen we leidingen aan naar alle vaste plantenbakken. In die bakken zitten slimme sensoren, die meten hoe droog de grond is. Wanneer het vochtgehalte te laag is, gaat het watergeefsysteem aan. Zo blijft de grond vochtig genoeg. Het systeem krijgt ook een koppeling met buienradar, zodat het niet in werking gaat als er een bui aan komt. Raalte is de eerste plek in Nederland die hiermee gaat werken, dus we zijn heel benieuwd naar de resultaten.”

Marc Binnenpoorte (Hovenier)

“Waar Arjan zich richt op bloemen en planten, zorg ik voor de bomen. Inmiddels staan er acht verplaatsbare bakken in het centrum met daarin meerstammige heesters. Er komen nog elf bomen. Die worden aangelegd binnen het plantseizoen: van half november tot half april. Binnen een paar weken zetten we die bomen op hun plek. We gaan ervoor om het voor Pinksteren klaar te hebben. We zijn afhankelijk van de werkzaamheden op het plein. En natuurlijk het weer; dat is de grootste uitdaging. Je kan wel een boom planten als het 25 graden is, maar dan moet je hem ontzettend veel water geven. Daarnaast heeft het geen zin om een boom te planten als het te koud is. En valt er te veel regen? Dan loopt de planning vertraging op. Voorlopig ligt alles op schema. De lente mag nu wel komen, maar het liefst geleidelijk. Als het in één keer te warm wordt, groeit alles te snel. Een graad of tien en niet te veel regen; dat is het beste.”

“Het centrum wordt straks echt het visitekaartje van Raalte. Deze plek heeft impact. Als je het dorp binnen komt rijden of lopen, wil je beleving zien in de straat. Die is er straks, daar ben ik van overtuigd. Bij evenementen als Stöppelhaene of Ribs&Blues zitten de terrassen vol. Mensen drinken lekker een biertje en zien dan van alles, waaronder deze mooie beplanting.”

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via