Jouw huis en tuin al klaar voor de zomer?

18 juli 2022
Duurzaam nieuws

De zomer is begonnen! Stijgende temperaturen, een brandende zon en lange periodes van droogte. Heb jij jouw huis en tuin al voorbereid op het warme zomerweer? Met kleine aanpassingen maak je een groot verschil. Zo zorg je ervoor dat jouw omgeving een fijne plek blijft om te wonen. Gebruik de checklist en kijk wat jij kunt doen.

Een fijne schaduwplek

Tijdens hete zomerdagen is een fijne plek in de schaduw onmisbaar. Plant een boom voor een schaduwplek in jouw tuin. Is een boom voor jou geen optie? Denk dan eens aan een schaduwdoek of parasol. 

Groen in plaats van tegels

De bladeren van planten verdampen water, daardoor voelt de lucht koeler aan. Vervang tegels dus door groene planten en bomen.

Vergroen je gevel

Bescherm je huis tegen brandende zon door klimplanten langs de gevel te laten groeien. Hierdoor blijft het binnen koeler. Gebruik bijvoorbeeld een klimconstructie of hang plantenbakken aan de gevel.

Bewaar regenwater voor droge periodes

Regenwater opsparen voor als het lang droog is? Plaats een regenton! Het water kun je bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven. Zo bespaar je kostbaar drinkwater.

Sproei verstandig en bespaar water

Tijdens de droge zomer is het belangrijk om planten en bloemen regelmatig water te geven. Doe dit wel verstandig! Sproei vroeg in de ochtend als de zon nog niet fel schijnt, gebruik zoveel mogelijk opgespaard regenwater en geef je tuin liever een keer per week veel water dan elke dag een beetje.

Is jouw huis of tuin nog niet voorbereid op het warme zomerweer? De gemeente Raalte helpt je graag op weg en betaalt een deel van de kosten met de klimaatsubsidie. Ga naar www.raalte.nl/klimaatsubsidie voor meer informatie.

Oproep: Hoe heb jij jouw huis en tuin voorbereid op de warme zomer?

We zijn benieuwd naar jouw slimme oplossingen! Deel jij jouw ideeën en tips met andere inwoners van Raalte? Stuur een foto of berichtje naar klimaatadaptatie@raalte.nl.