Japanse duizendknoop

Op meerdere plekken in onze gemeente groeit de Japanse duizendknoop. Deze snelgroeiende plant kan voor veel overlast zorgen. De wortels groeien door asfalt heen en kunnen schade veroorzaken aan woningen, wegen en bouwwerken. Hierdoor is deze plant zeer lastig te bestrijden. Gelukkig is de plant goed te herkennen. Omdat de plant hier geen natuurlijke vijanden heeft kan de plant zich snel uitbreiden. De wortels groeien tot wel 3 meter diep en enkele meters in de breedte.

De duizendknoop is moeilijk te bestrijden omdat uit één stukje wortel of stengel weer een hele nieuwe plant kan groeien. Gooi daarom wortels en plantafval van de duizendknoop altijd bij het restafval. Zo wordt verdere verspreiding voorkomen.

Melden

Groeit de plant in de tuin? Dan kun je zelf de plant bestrijden. De gemeente bestrijdt de plant in de openbare ruimte. Help mee bij de bestrijding en meld ons de plekexterne-link-icoon waar de plant groeit.

Bestrijding gemeente

De gemeente bestrijdt de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte op verschillende manieren:

  • Op locaties waar de Japanse Duizendknoop nog maar beperkt voorkomt worden afgegraven.
  • Grotere locaties worden gemaaid met een maai-zuigcombinatie en het maaisel wordt apart afgevoerd.

Er bestaat nog geen eenduidige bestrijdingsmethode. We maken gebruik van het kennisplatform bestrijding duizendknoopexterne-link-icoon en volgen de onderzoeken die in Nederland gedaan worden naar de verschillende bestrijdingsmethoden.