Vragen en antwoorden over coronavaccinaties

Steeds meer mensen krijgen hun vaccinatie tegen corona. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Dat is afhankelijk van uw leeftijd, uw gezondheid en of u bijvoorbeeld in de zorg werkt. Het ministerie van VWS bepaalt in welke volgorde mensen gevaccineerd worden en bij welke instantie. Zo vaccineert de GGD ouderen (van oud naar jong) en zorgmedewerkers. Op www.ggdijsselland.nl kunt u zien wie op dit moment aan de beurt zijn. Huisartsen vaccineren bijvoorbeeld mensen van 60 tot 64 jaar. Op de website van de Rijksoverheid kunt u door korte vragen te beantwoorden zien wanneer je ongeveer aan de beurt bent. Goed om te weten: dit kan veranderen, want het is afhankelijk van de beschikbaarheid en verdeling van vaccins.

Hoe krijg ik mijn uitnodiging?

Valt u in de doelgroep van de GGD? Dan krijgt u de uitnodiging van het RIVM via de post of als zorgmedewerker via uw werkgever. Soms laten het RIVM en de GGD via het nieuws weten dat een bepaalde groep al online een afspraak kan maken, ook als de brief nog niet binnen is. Dit kunt u dan ook lezen op www.ggdijsselland.nl.

De huisarts nodigt zelf patiënten uit het eigen bestand uit.

Hoe maak ik een afspraak?

Krijgt u uw vaccinatie van de GGD, dan kunt u online een afspraak maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of bellen met het telefoonnummer van de landelijke afsprakenlijn dat in uw uitnodiging staat. U kunt uw afspraak niet via de regionale GGD maken. U kunt zeven dagen per week terecht voor uw coronavaccinatie.

Wilt u samen met uw partner uw vaccinatie halen? Dat kan, maar dan moet u wachten tot de jongste partner aan de beurt is. U moet dan wel allebei tot de doelgroep van de GGD behoren (of van de huisarts). U kunt een afspraak samen alleen telefonisch maken.

Waarom moet ik zo lang wachten aan de telefoon als ik de afsprakenlijn van de GGD bel?

Soms is het erg druk bij de landelijke afsprakenlijn. Als er net uitnodigingen zijn verstuurd, belt iedereen tegelijk. Het advies is om uw afspraak online te maken of op een later moment terug te bellen. In de middag is het vaak rustiger bij de afsprakenlijn.

Wat als ik verhinderd ben voor mijn afspraak bij de GGD?

Dan kunt u het nummer bellen in de uitnodigingsbrief om de afspraak te verzetten. Heeft u de afspraak online gemaakt via www.coronavaccinatie-afspraak.nl, dan kunt u via deze website uw afspraak zelf verzetten.

Wat voor vaccin krijg ik en kan ik kiezen?

Nee, u kunt niet kiezen. Het vaccin dat u krijgt hangt af van tot welke doelgroep u behoort en wanneer welke vaccins beschikbaar komen. Vaccins zijn schaars. Daarom wijst de overheid ze toe aan doelgroepen waarvoor het vaccin geschikt is.

Hoelang ben ik beschermd?

Het is nog niet duidelijk hoelang de vaccins beschermen tegen corona. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan.

Waar zijn de vaccinatielocaties van de GGD in mijn regio?

De gemeente Raalte valt onder de regio van GGD IJsselland. In de regio IJsselland zijn vijf vaccinatielocaties: in Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen en Zwolle. U mag zelf kiezen waar u gevaccineerd wilt worden. U kunt ook kiezen voor een vaccinatielocatie in een andere GGD-regio, bijvoorbeeld als dit dichterbij is of als u daar op een dag terecht kunt die u beter uitkomt. Op de website van GGD GHOR Nederland kunt u zien waar in Nederland vaccinatielocaties zijn.

Mag ik iemand meenemen om me te helpen?

Ja, dat kan. U mag één persoon vragen om u te begeleiden als dat echt nodig is. In principe komt u alleen naar de vaccinatielocatie.

Ik ben slecht ter been. Kan ik dichtbij de ingang parkeren en kan ik met mijn rolstoel of rollator naar binnen?

Bij alle vaccinatielocaties is de parkeerplaats dichtbij en zijn er invalidenparkeerplaatsen. Ook zijn er rolstoelen te leen. U kunt ook met uw eigen rolstoel of rollator door de locatie heen.

Hoe gaat het eraan toe in de vaccinatielocatie?

GGD IJsselland heeft een filmpje gemaakt om te laten zien hoe het vaccineren bij ouderen verloopt. Dit filmpje is gemaakt in de IJsselhallen in Zwolle, maar het proces is op elke locaties hetzelfde.

Krijg ik een vaccinatiebewijs?

Ja, u kunt een vaccinatiebewijs krijgen. GGD IJsselland tekent de vaccinatie ook bij in uw gele vaccinatieboekje voor reisvaccinaties, als u dat wilt.

Is vaccinatie verplicht?

Nee, vaccinatie is niet verplicht, maar wel verstandig.

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer of andere informatie over de coronavaccinatie? Kijk dan op www.coronavaccinatie.nl of kijk bij de veel gestelde vragen en antwoorden van Rijksoverheid of op www.ggdijsselland.nl.