Individuele studietoeslag voor studenten met medische beperking gaat omhoog

01 september 2022
Algemeen

De individuele studietoeslag is een steuntje in de rug voor studenten die vanwege een medische beperking niet in staat zijn om bij te verdienen naast een voltijdsstudie. Omdat de voorwaarden voor de studietoeslag per 1 april 2022 zijn gewijzigd, heeft het college de verhoging van de toeslag nu vastgelegd in haar beleid. Wethouder Gerria Toeter: “Het is goed nieuws dat met de vernieuwde voorwaarden en de verhoging van de toeslag meer mensen met een beperking gestimuleerd worden te studeren en daarmee een betere kans te maken op de arbeidsmarkt.”

De individuele studietoeslag die is een regeling die in 2015 in werking trad als onderdeel van de Participatiewet. De regels en voorwaarden om deze studietoeslag aan te vragen waren strikt, waardoor weinig studenten er gebruik van konden maken. Daarom zijn de regels en voorwaarden aangepast en is een minimumbedrag vastgelegd. De gemeente Raalte sluit met haar beleid hierbij aan, wat betekent dat de individuele studietoeslag voor mensen uit de gemeente Raalte omhooggaat.

Minimumbedragen vastgelegd

Voortaan zijn de minimumbedragen vastgelegd, waar voorheen gemeenten de hoogte van de studietoeslag zelf bepaalden. Door de regering is een leeftijdsafhankelijk minimumbedrag voor de studietoeslag vastgelegd, namelijk voor iemand van 21 jaar en ouder is de netto minimumvergoeding per maand €300.

Geen vermogenstoets en minimumloon meer als vereiste

Daarnaast is de studietoeslag niet langer een vorm van bijstand, maar een zelfstandige regeling. Hierdoor geldt niet langer een vermogenstoets. Daarnaast was eerder een vereiste dat een student niet in staat is om het minimumloon te verdienen. Nu kan een student de toeslag aanvragen als hij of zij door een ziekte of gebrek structureel niet meer naast de studie kan bijverdienen.