Het gemeentehuis kleurt oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Elk jaar kleuren in meer dan 100 landen gebouwen oranje. Dat gebeurt in het teken van Orange the World, een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Daarom kleurt ook het gemeentehuis oranje. Soroptimisten SallAnders initiëren deze actie. Deze netwerkclub met vrouwen zet zich in om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd, maar ook lokaal, te verbeteren. Inge Landsmeer en Lisette Stappenbelt zijn lid en vertellen hoe zij zich inzetten tegen geweld tegen vrouwen en waarom dit zo belangrijk is.

De campagne begint ieder jaar op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, en duurt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inge vertelt: “Er worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.”

Preventie

Het thema dit jaar is preventie. Lisette: “Iedereen kan helpen om geweld te voorkomen en wordt opgeroepen om een ‘medestander’ te zijn. Geweld tegen vrouwen is geen ‘vrouwenprobleem’ maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons allemaal. Geweld is niet normaal. Daarom betrekken we dit jaar ook mannen en jongens.”

Elke 8 dagen

Ook wethouder Gerria Toeter vindt het belangrijk dat er aandacht voor is: “In Nederland sterft zelfs elke 8 dagen een vrouw als gevolg van geweld. Het gebeurt vaak achter de voordeur. Helemaal in tijden dat het moeilijk is, zoals tijdens corona of de energiecrisis. Er wordt afgereageerd op een vrouw.”

Soroptimisten

Naast dat de Soroptimisten zich inzetten tijdens Orange the World, zijn ze het hele jaar actief en organiseren zij thema-avonden, lezingen en acties. “Ongeveer 1 keer per maand organiseren we zo’n clubavond. Wil jij je ook inzetten voor goede doelen en projecten om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren? Kijk dan eens op www.soroptimist.nl/raalte-nijverdal-sallanders of kom gerust eens een avond meekijken.

Kijk voor meer informatie op www.orangetheworld.nl