Het buitengebied op de hoogte - nieuwsbrief 1

Als agrariër maakt u wellicht onzekere tijden mee, mede door de coronacrisis. In januari stuurden we u een brief waarin wij lieten weten dat we graag met u kijken naar mogelijkheden voor ondersteuning. In deze nieuwsbrief die we gedurende dit jaar verzenden, vertellen we u graag over de ontwikkelingen die voor u van belang kunnen zijn. Ook vertelt een agrarisch ondernemer uit de gemeente Raalte wat haar bezighoudt. Heeft u vragen of ideeën naar aanleiding van de nieuwsbrief? Neem dan gerust contact op met Monique van Schagen, contactpersoon buitengebied van de gemeente.

Samen werken aan een veilig buitengebied

Het buitengebied heeft veel moois te bieden. De sociale contacten zijn warm. Buiten wonen betekent meer ruimte, meer groen en meer rust. Dat prachtige buitengebied heeft echter wel steeds vaker te maken met leegstand en wordt daardoor aantrekkelijk voor criminelen. Boeren en ondernemers in het buitengebied worden benaderd om hun schuren beschikbaar te stellen voor ondermijnende activiteiten, zoals hennepkweek of een drugslab. U moet sterk in uw schoenen staan om ‘nee’ te zeggen deze aanbiedingen. Vaak bieden criminelen huurbedragen van vele honderden of duizenden euro’s voor schuren en stallen die leegstaan.

De ‘moderne crimineel’ is er in vele soorten en maten en kan een keurige man of vrouw zijn die u op vriendelijke toon benadert en een relatie met u opbouwt. We willen u waarschuwen om niet in te gaan op het aanbod van criminelen, ook al worden er forse bedragen aangeboden. Hoewel het erg mooi lijkt, komt u vrijwel niet meer van de criminelen af.

Uw hulp is belangrijk

De gemeente Raalte is het project Veilig Buitengebied gestart. Om criminele praktijken in het buitengebied te verminderen en de kwetsbaarheid van de boeren, agrariërs en ondernemers in het buitengebied te verbeteren willen wij graag meer samen optrekken. Daarbij is ook uw hulp belangrijk. U kent het gebied goed en weet wanneer er iets niet pluis is. In dat geval is het vooral belangrijk dat u mogelijke verdachte situaties meldt. Rijdt een onbekende auto steeds hetzelfde rondje? Krijgt u het aanbod uw loods te verhuren tegen contante betaling? Blijf er niet mee lopen, maar meld wat u weet bij de politie (0900 8844 of bij spoed 112) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800 7000). Hoewel dit misschien wat onwennig voelt, kan uw melding bijdragen aan het voorkomen van ondermijnende criminaliteit in ons mooie buitengebied. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het project, de signalen waar u op kunt letten en de diverse meldingsmogelijkheden? Ga dan naar raalte.nl/veiligbuitengebied. 

Campagne Meld Misdaad Anoniem

Praten helpt! Bij wie kunt u terecht?

Maakt u zich zorgen of worstelt u met vragen over uw persoonlijke of bedrijfssituatie? Dan kan een goed gesprek helpen en de eerste stap zijn naar een oplossing. Een gesprek met een goede bekende bijvoorbeeld. U kunt ook terecht bij één van de mensen die de agrarische sector goed kennen en samen met u kunnen verkennen welke stappen u verder helpen. In dit overzicht ziet u bij welke personen en organisatie u kosteloos terecht kunt en u vrijblijvend een luisterend oor bieden en indien nodig kunnen doorverwijzen:

Contact- en vertrouwenspersoon in het buitengebied

Voor het buitengebied van de gemeente Raalte is Monique van Schagen onafhankelijk contact- en vertrouwenspersoon. U kunt met allerhande vragen en zorgen over wet- en regelgeving, actuele ontwikkelingen, ingrijpende gebeurtenissen of ondersteunings-mogelijkheden binnen de gemeente bij haar terecht. Telefoonnummer: 06-83890597 of email: monique.van.schagen@raalte.nl

Erfcoach

Babke Roeterdink is in Raalte actief als erfcoach. Zij gaat graag met u in gesprek over onderwerpen zoals vergroening en landschappelijke inpassing van het erf, transformeren van een bedrijfserf tot een woonlocatie, duurzaamheid, agrarisch ondernemen: innoveren, ontwikkelen, andere bedrijfsactiviteiten, opvolging en stoppen, asbest-sanering, veiligheid of sociale knelpunten. Telefoonnummer: 06-13488967 of email: broeterdink@stimuland.nl

Stichting Zorg om Boer en Tuinder

De Stichting Zorg om Boer en Tuinder (ZOB) is een organisatie met vrijwilligers die een luisterend oor bieden aan boeren en tuinders. Alle vrijwilligers zijn goed bekend met of komen uit de agrarische sector. De ZOB beschikt over een groot netwerk aan deskundigen naar wie kan worden doorverwezen. U kunt contact opnemen met coördinator Victor Munster. Telefoonnummer: 06-22395640 of email: oost@zorgomboerentuinder.nl

De Kern

De Kern maatschappelijke dienstverlening in Raalte biedt hulp bij vragen of problemen waar u alleen niet uitkomt. U kunt er terecht voor algemeen maatschappelijk werk, bijvoorbeeld voor hulp bij relatieproblemen, burn-out en rouw- en verliesbegeleiding. Roelien van Lenthe, zelf boerendochter, staat u graag te woord. Telefoonnummer: 06-10158789 of email: r.vanlenthe@stdekern.nl

Naast bovenstaande adressen zijn er verschillende partijen die de agrarische sector goed kennen en die u tegen betaling bij kunnen staan met bijvoorbeeld coaching, bemiddeling bij conflicten en het inzetten van bedrijfshulp.

“Bij de kalfjes vergeet ik m’n zorgen over regelgeving en geld even”

Midden in de stad groeide ze op, aan de Beestenmarkt in Deventer. Nu is Carla Schoorlemmer iedere morgen in de stal te vinden op het melkveebedrijf in Heeten dat ze samen met haar man Marcel runt. Daar houden ze 130 melkkoeien en 80 stuks jongvee.

Carla is boerin in hart en nieren. Voordat ze met Marcel het bedrijf van zijn ouders voortzette, volgde ze vier jaar lang de avondschool bij de Groene Welle. “Toen we verkering kregen merkte ik al snel dat eigenlijk het hele leven op een boerderij draait om het bedrijf, in alle gesprekken ging het eigenlijk ook wel over de boerderij. Ik vond het belangrijk dat ik wist wat er speelde en mee kon praten.”

Met dieren werken

Ze koos er na de opleiding bewust voor om niet buitenshuis te gaan werken en thuis te blijven, ook voor de kinderen die later kwamen. Dagelijks verzorgt ze de kalveren en melkt ze de koeien wanneer nodig. “De boekhouding doet Marcel, dat is echt niets voor mij. Die cijfers, daar word je sowieso niet vrolijk van de laatste tijd. Regelgeving en geld, dat zorgt soms wel voor zware dagen. Maar dat vergeet ik zodra ik weer in de stal ben, dan weet ik weer hoe fijn het is met dieren te werken.”

Coronamaatregelen

De coronamaatregelen beïnvloeden ook het leven op de boerderij in Heeten. De kinderen leren met hun juffen-op-afstand en met ondersteuning van Carla. Dat er nu minder vertegenwoordigers op het erf komen, is voor haar en Marcel niet zo’n probleem. Meer ingrijpend voor hen is de avondklok. Carla: “M’n sociale leven begint na acht uur s’ avonds, dan heb ik tijd om bij te praten met vriendinnen, samen iets te ondernemen en even met iets anders bezig te zijn. Normaal gesproken kan ik prima met een van hen afspreken om negen uur s’ avonds. Zonder die uitstapjes is het moeilijk om los te komen van het werk dat hier altijd doorgaat.”

Concurrentie

Even de zinnen verzetten is juist zo van belang, benadrukt ze. “Sinds een jaar of twee komt er nu wel heel veel op ons af dat ons toekomstperspectief bedreigt. Er valt niet goed te concurreren op de wereldmarkt omdat de eisen hier in Nederland zoveel strenger zijn dan in andere landen. Aan de kostenkant zijn we nu echt wel uitgepuzzeld en de overstap naar een andere melkfabriek heeft ons geen betere melkprijs opgeleverd. En we hebben nog niet eens zicht op wat ons nog allemaal te wachten staat aan regelgeving en nieuwe plannen van de overheid.”

Moedeloos wordt ze er wel eens van, omdat ze met een bulkproduct als melk zo weinig invloed heeft op hun inkomen, terwijl melk zo belangrijk is voor de consument. “Daarom waren we er ook bij, bij de demonstraties in Raalte. Het voelt als de enige manier om gehoord te worden, om onze frustraties te kunnen uiten. En met zo vele samen, voel je je dan enorm gesterkt.”

Leven in Salland

“Om ons heen stoppen steeds meer boeren. In Marcel zijn kameradengroep zijn we nog de enige met een boerenbedrijf. Voor ons is stoppen nu geen optie. We stimuleren onze kinderen in ieder geval niet om het bedrijf over te nemen, maar zelf zijn we nog niet op de leeftijd dat we zouden willen of kunnen stoppen. En emigreren? Geen denken aan. We willen ook nog een leven hebben. En dat leven dat is hier, in Salland.”