document iconHerdenkingstoespraak 4 mei 2020

Dodenherdenking op 4 mei verliep dit jaar anders dan verwacht. Veel inwoners hebben zich ingezet voor een mooie herdenking. Helaas kon het programma, vanwege het coronavirus, maar in zeer beperkte mate doorgaan.

Gedurende de dag zijn er kransen gelegd op verschillende plekken in Heino, Mariënheem, Luttenberg en Raalte.

Burgemeester Dadema deelde een korte toespraak via verschillende kanalen. De tekst van de toespraak leest u hieronder. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer samen komen om te herdenken.

Tekst herdenkingstoespraak Martijn Dadema

Beste inwoners,

Het is vandaag 4 mei. Om acht uur waren we twee minuten stil. Twee minuten stil voor de omgebrachte inwoners uit onze gemeenschappen: dienstplichtige soldaten, verzetshelden, de 38 Joodse Raaltenaren en anderen. Ook twee minuten stil voor alle Nederlandse slachtoffers in oorlogssituaties en vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog. Twee minuten stil.

Het is vandaag een hele andere herdenkingsdag dan normaal. Een virus laat ons een pas op de plaats maken. Herdenken én vieren gebeurt daardoor op een andere manier. De kranslegging om acht uur vanavond kon niet doorgaan. In plaats daarvan zijn gedurende de dag kransen gelegd bij diverse monumenten in Raalte, Mariënheem, Heino en Luttenberg om toch te herdenken.

Door het coronavirus wordt voor iedereen extra duidelijk hoe belangrijk vrijheid is. De maatregelen om het virus in te dammen beperken voor iedereen de vrijheid om te doen en te laten wat je normaal zou doen. We beperken onze vrijheid om elkaar gezond te houden. Begrijpelijk, maar niet gemakkelijk.

Onze bruisende gemeente waar je iedere zomer, week na week een feest of festival in één van de dorpen kunt vieren is stil geworden. Het is stil op straat, stil in de horeca, stil in het theater. Stil, zoals het ook was in de vijf oorlogsjaren. Velen van ons krijgen nu voor het eerst te maken met zo’n stilte. En misschien begrijpen we nu een beetje wat de Tweede Wereldoorlog betekende.

In de Tweede Wereldoorlog werden we op de proef gesteld. Doe je het goede? Ook deze tijd stelt ons op de proef vanwege een virus dat mondiaal huishoudt. En als het echt moeilijk wordt zie je de mooie en donkere kanten van landen, van mensen, van onszelf. Kanten die strijden om voorrang.

75 jaar geleden werd de Tweede Wereldoorlog door wereldwijd ingrijpen beëindigd, onbaatzuchtige jonge mannen vielen voor onze vrijheid. En ik hoop van harte dat dat ook nu inspireert om ons van de goede kant te laten zien. Het goede van verbondenheid en solidariteit.  In onze eigen gemeenschappen, maar ook binnen Nederland, naar andere Europese landen en zelfs wereldwijd. Want we zijn verbonden en moeten solidair zijn.

Ik ben ontzettend trots op de verbondenheid en solidariteit die ik hier veel zie. Verbondenheid met de zorg, met ouderen, met lokale bedrijven, met onze sportverenigingen en het onderwijs. En bent solidair met elkaar door zich aan de maatregelen te houden. Dat maakt me trots.

Na vijf jaar eindigde een zwarte periode in onze geschiedenis. Vandaag herdenken en gedenken we dat. Morgen vieren we aangepast 75 jaar vrijheid. En hopelijk, over niet al te lange tijd, kunnen we echt 75 jaar vrijheid samen vieren. In vrijheid!!

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via