Heeten

Informatie over Heeten

Heeten heeft ongeveer 3600 inwoners en is één van de grotere kernen in de gemeente Raalte.

Deze kern heeft naast een kerk en een basisschool ook een aantal winkels. Activiteiten op sociaal en cultureel vlak vinden plaats in 't Trefpunt. Heeten heeft ook een manege, een openluchtbad en een sportcomplex.

Vondsten uit de Romeinse tijd

Hoewel Heeten al in de 13e eeuw in documenten voorkwam, ontdekten archeologen dat hier ook in de Romeinse tijd al bewoning is geweest. In 1994 werd duidelijk, dat Heeten in de 3e en 4e eeuw van onze jaartelling een belangrijke Germaanse nederzetting was, met veel ijzerovens. Door deze vondsten heeft Heeten een prominente plek gekregen op de archeologische wereldkaart.

Wonen en werken

Heeten is een groeiende kern met een sterk gemeenschapsleven. Veel inwoners zetten zich actief in om de leefbaarheid in het dorp in stand te houden. De werkgelegenheid vind je voornamelijk op het bedrijventerrein aan de zuidzijde van de Holterweg. Heeten heeft een actieve middenstand, zodat de inwoners voor hun dagelijkse boodschappen in het eigen dorp terecht kunnen.

Rond de kerk bevinden zich de basisschool, een multifunctioneel centrum en het woonzorgcentrum Stevenskamp. Naast diverse sportvoorzieningen beschikt Heeten over een openluchtzwembad, manege en een ijsbaan.

Bijzonderheden

Heeten biedt veel recreatie.

  • Op het Dorpsplein is een zgn. Top-locatie. Van hieruit kun je diverse wandel- en fietsroutes starten.
  • Rustpunten zijn er in de omgeving ook te vinden, zie www.rustpunt.nuexterne-link-icoon.
  • Activiteiten op en langs het Overijssels kanaal.
  • Uitvalsbasis voor bezoek aan Nationaal Park de Sallands Heuvelrug

Bekend is vooral het landgoed Schoonheeten, dat al eeuwen in bezit is van de adellijke familie Bentinck. Ook landgoed Zonnenbergen is de moeite van een bezoek waard. In september staat Heeten bol van de feestactiviteiten, met als hoogtepunt de Heetense ponymarkt. In de maand juni wordt de jaarlijkse kermis gevierd.

Plaatselijk belang

Op de website van plaatselijk belangexterne-link-icoon vind je meer informatie over de activiteiten in Heeten.