Vlag OekraÏne

Goede doelen in initiatieven

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Maak vooral gebruik van instanties die al hulp bieden, zoals de landelijke organisaties Vluchtelingenwerk Nederland, Het Rode Kruis of Giro555. Lokaal is Salland voor Oekraïne opgericht.

Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland heeft informatie verzameld over wat je kunt doen als je hulp wilt bieden, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is.

Vluchtelingenwerk heeft op woensdag van 10.30 tot 11.30 uur een extra spreekuur geopend voor vragen over de situatie in Oekraïne en hoe je hulp kunt bieden. Je kunt hiervoor langskomen op Passage 12 (Kulturhus) of bellen naar 06-10972968. 

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt Oekraïne op allerlei manieren. Zo geven zij voedsel, kleding, en medische hulp. Ook bieden ze tijdelijke overnachtingsplekken, steunen ze ziekenhuizen, repareren ze gebouwen en verlenen ze eerste hulp.

Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Salland voor Oekraïne

Salland voor Oekraïne doet een oproep aan Salland en al haar inwoners om vluchtelingen uit Oekraine te helpen en op te vangen. U kunt hier ook levensmiddelen en spullen doneren. Samen sterk voor Oekraïne! Salland voor Oekraïne is bereikbaar op 0572- 366127 of info@sallandvooroekraine.nl.

Gratis tolkendienst voor vluchtelingen

Speciaal voor de Oekraïense vluchtelingen is er een vrijwilligers initiatief opgezet voor online vertalingen. Vrijwilligers die Oekraïens en/of Russisch spreken en tenminste één andere taal machtig zijn, worden van harte uitgenodigd zich aan te sluiten bij dit initiatief. Meer informatie is te vinden op deze website.