default iconGerria vertelt

Gerria Toeter is wethouder bij de gemeente Raalte. Het sociaal domein valt onder haar portefeuille. Vorig jaar is uit twee adviesraden één overkoepelende Adviesraad Sociaal Domein samengesteld. De ASD bestaat uit een groep van 15 mensen uit de gemeente Raalte. Samen geven zij advies aan het college van burgemeester en wethouders. Bijvoorbeeld over jeugdhulp, schuldhulpverlening, de WMO en armoede. Op dit moment zoekt de Adviesraad een nieuwe voorzitter: “Iemand die toegankelijk en verbindend is. Iemand die de redelijk nieuwe club bij elkaar kan houden.”

“We wilden heel graag naar één brede adviesraad. Daarom zijn we vorig jaar begonnen met de werving van een compleet nieuwe raad. Het is dus nog best wel een nieuwe wereld voor de leden. Ze hebben een voorzitter nodig die hen een beetje kan leiden door alles wat het sociaal domein te bieden heeft. De leden zijn allemaal hartstikke enthousiast. Een voorzitter moet daar een goede balans in weten te houden. Iemand die prioriteiten kan stellen en het werkbaar kan houden voor de leden van de adviesraad.”

Het brede plaatje zien

“Wat heel mooi is aan deze adviesraad, is dat er veel ervaringsdeskundigheid in zit. Het zijn inwoners die zelf bijvoorbeeld wel eens een WMO-aanvraag gedaan hebben, of te maken hebben (gehad) met de participatiewet. Ze kunnen dus heel goed vanuit hun eigen ervaring spreken.”

“Daar zit tegelijkertijd ook een uitdaging. Je moet voorkomen dat je spreekt vanuit individuele gevallen. Ik zou het mooi vinden als een voorzitter de leden uitdaagt om het bredere plaatje te blijven zien. Wat goed is voor de ene inwoner, hoeft namelijk niet per se goed te zijn voor de ander. We moeten ook denken aan de groep mensen die (nog) geen gebruik hoeft te maken van hulp uit het sociaal domein. Bijvoorbeeld mensen die zich redden door informele hulp van buren, familie of vrienden.”

De balans houden

“De adviesraad heeft tot nu toe al een aantal adviezen neergelegd. Ze hebben ook een ongevraagd advies uitgebracht over de inzet van ervaringsdeskundigen. Het is erg mooi om te zien dat ze zelf thema’s onder de aandacht weten te brengen. Thema’s die bij inwoners leven en waar wij nog stappen in kunnen zetten. Er zit ontzettend veel energie in om het goede te doen voor de mensen uit de gemeente.  Dat zie je ook terug in hun manier van communiceren. Hun jaarverslag, de website zijn heel toegankelijk en goed te begrijpen voor inwoners.”

“Dat moet een voorzitter ook uitstralen. Iemand die toegankelijk is en de zaken ook goed onder woorden kan brengen. Iemand met kennis van het sociaal domein en die de juiste ingangen weet. De voorzitter moet de club bij elkaar kunnen houden. Dat iedereen zich gehoord voelt en balans houdt dat alle thema’s aan bod komen. Weten waar de Adviesraad wel en niet van is. Daarmee zorgen ze dat de energie naar de juiste dingen blijven gaan.”

 

Lijkt het je leuk om als voorzitter aan de slag te gaan?

Kijk dan op de pagina van de Adviesraad Sociaal Domein

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via