Gemeente Raalte draagt bij aan groenere toekomst: 20.087 tegels gewipt voor het NK Tegelwippen 2023

20 november 2023
Algemeen

In de strijd om Nederland groener te maken, heeft Raalte dit jaar in het NK Tegelwippen de 23ste plaats behaald in de categorie ‘kleine gemeentes’. In totaal zijn dit jaar in de gemeente Raalte 20.087 tegels gewipt. Dit is een vergelijkbare prestatie met vorig jaar, waarbij 21.133 tegels werden gewipt.

Wethouder Breun Breunissen:

“Onze inwoners laten met hun betrokkenheid en acties zien dat ze graag werken aan een duurzamere en groenere toekomst voor de gemeente Raalte. Samen maken we een belangrijk verschil in het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving.”

Acties door heel de gemeente Raalte

Het aantal van 20.087 tegels is door verschillende acties in de gemeente behaald.  Zo konden inwoners dit jaar twee keer hun tegels gratis laten ophalen door de Tegelophaalservice en werd een 'tegel-voor-plantje' actie georganiseerd, waarbij inwoners hun tegels konden inruilen voor gratis planten of bloemen. Ook hebben bewoners van de Johan van Twickelostraat tijdens de (Groene) Burendag flink wat tegels plaats laten maken voor groen.

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen van 2023 heeft landelijk een nieuw record gevestigd met meer dan 4,5 miljoen tegels die zijn vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Dit is goed voor ongeveer 82 voetbalvelden aan meer groen. Met de deelname van 173 gemeenten is het evenement groter dan ooit tevoren.

Voorbereid op extreme hitte en lange droge periodes 

Hoosbuien, extreme hitte en lange droge periodes komen steeds vaker voor. Met groen –  in plaats van tegels – kan regenwater makkelijker de grond in, waardoor schade en overlast wordt voorkomen. Daarnaast geeft groen verkoeling tijdens hete zomerdagen en biedt het voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten. Met kleine aanpassingen, kan iedereen een steentje bijdragen aan een groenere gemeente die beter voorbereid is op het veranderende klimaat. Om inwoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen te ondersteunen en stimuleren om te vergroenen en te verduurzamen, stelt de gemeente Raalte een klimaatsubsidie beschikbaar. Hierover is meer te lezen op www.raalte.nl/klimaatsubsidie

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via