Omgekeerde nederlandse vlag

Gemeente Raalte doet oproep om omgekeerde vlaggen in openbare ruimte te verwijderen

13 september 2022
Algemeen

Op meerdere plekken hangen omgekeerde Nederlandse vlaggen in de openbare ruimte, zoals aan lantaarnpalen. De gemeente Raalte vraagt initiatiefnemers om de vlaggen voor 19 september te verwijderen. In de week van 19 september halen  gemeente en provincie de vlaggen weg die niet verwijderd zijn. Deze zijn vanaf maandag 26 september op te halen bij het depot van de provincie aan de Heetenseweg 2 in Raalte.

De omgekeerde vlaggen zijn in het kader van de boerenprotesten opgehangen. Initiatiefnemers protesteren hiermee tegen de stikstofplannen van het kabinet. Burgemeester Martijn Dadema: “Wij hebben de afgelopen weken ruimte gegeven aan deze vreedzame manier van demonsteren. Dit bood boeren de gelegenheid om hun onvrede kenbaar te maken. Ik denk dat het punt nu gemaakt is.”

Daarnaast ontvangt de gemeente ook steeds vaker meldingen van mensen die gekwetst zijn door de omgekeerde vlaggen. Dadema: “Ook daar hebben we begrip voor. Daarom kiezen we er nu voor om de vlaggen weg te halen. Ik ga ervan uit dat de initiatiefnemers dit zelf doen. Daarmee zijn de – terechte en begrijpelijke - zorgen natuurlijk niet weg. Ik hoop dat we de ruimte krijgen om samen naar een oplossing te zoeken. We blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen én met elkaar in gesprek.”

De oproep gaat alleen over vlaggen in de openbare ruimte. Vlaggen op eigen terrein kunnen vanzelfsprekend blijven hangen.