Gemeente Raalte breidt financieel vangnet voor inwoners met een laag inkomen uit

16 november 2023
Algemeen

Stijgende kosten voor boodschappen, energie en andere vaste laten: steeds meer inwoners maken zich zorgen of zij het financieel redden tot het einde van de maand. Daarom kiest het college van de gemeente Raalte ervoor het aanbod van gemeentelijke hulp uit te breiden. 

Dit aanbod is terug te vinden in het onlangs opgestelde beleidsplan ‘rondkomen met je inkomen’, dat het college aanbiedt aan de gemeenteraad. Hierin staat hoe gemeente Raalte inwoners met een laag inkomen, geldzorgen of schulden extra wil ondersteunen. Volgens wethouder Gerria Toeter wil de gemeente meer rekening houden met de stress die inwoners kunnen ervaren:  

“Mensen die geldstress ervaren bewegen constant van de ene dringende taak naar de volgende. Het lijkt een beetje op jongleren. Hoe ga ik de huur betalen, eten kopen en voor mijn kinderen zorgen? Je focust op de bal die op het punt staat te vallen, en negeert de ballen hoog in de lucht. Met onze ondersteuning willen we geldstress verminderen en overzicht creëren voor inwoners die te maken hebben met financieel moeilijke omstandigheden”. 

Belangrijke speerpunten uit het plan 

De gemeente subsidieert een e-learning van Humanitas gericht op het verminderen van geldstress. Daarnaast gaat de gemeente experimenteren met spreekuren voor vragen over rondkomen in brede zin. Niet alleen voor mensen in een uitkeringssituatie, maar voor iedereen die daar belang bij heeft. Ook komt er extra aandacht voor het belang van het hebben van een financiële buffer en wordt het aanvragen van regelingen eenvoudiger. Zo wordt de meedoenregeling 18+ (een bijdrage die volwassenen ontvangen voor bijvoorbeeld sport of cultuur) voor mensen in een uitkeringssituatie voortaan automatisch toegekend, zodat inwoners de bijdrage niet mislopen. Als laatste wordt de vermogensgrens verruimd zodat meer inwoners een beroep kunnen doen op bijstand voor bijzondere kosten.  

Heeft u financiële hulp nodig? 

Zit u zelf in een benauwde financiële situatie of herkent u het jongleren en de bijbehorende stress? Neem dan eens een kijkje op www.raalte.nl/rondkomen-in-raalte voor alle regelingen of neem contact op met onze consulenten via sociaalloket@raalte.nl / 0572 34 77 99. Voor kinderen van 4-18 jaar kunt u terecht bij Leergeld Salland. Ga naar www.leergeldsalland.nl voor meer informatie en contactgegevens. Heeft u interesse in de e-learning over geldstress van Humanitas? Neem dan contact op met Humanitas via ta.raalte@humanitas.nl / 06 48 161 070.  

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via