Erkenning, moederschap (door een vrouw)

U bent zwanger en u bent getrouwd met uw vrouwelijke partner of u heeft samen een geregistreerd partnerschap. Als de zaaddonor onbekend is, is de vrouwelijke partner/ echtgenote van de moeder wettelijk ook moeder van het kind. Neem bij de geboorteaangifte wel een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting mee.

Bent u niet getrouwd met uw vrouwelijke partner? En heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kan de vrouwelijke partner het kind erkennen.

Heeft u gebruik gemaakt van een bekende zaaddonor? Bijvoorbeeld een vriend of familielid? Dan kan uw partner of de zaaddonor het kind erkennen.

Erkenning betekent niet dat u het ouderlijk gezag krijgt. Ouderlijk gezag kunt u bij de rechtbank aanvragen. Heeft u een geregistreerd partnerschap? Of bent u getrouwd? De moeder en de getrouwde of geregistreerde vrouwelijke partner hebben volgens de wet samen het ouderlijk gezag.

U kunt erkenning regelen op het gemeentehuis. U kunt hiervoor een afspraak maken. 

Wat moet de moeder meenemen die niet zwanger of bevallen is

  • een geldig identiteitsbewijs van beide moeders
  • een schriftelijke verklaring van de Stichting Donorgegevens waaruit blijkt dat de zaaddonor onbekend is
  • schriftelijke toestemming van de andere moeder (als zij niet zelf aanwezig is)

Aan het erkennen van een kind zijn geen kosten verbonden.

Een afschrift van een erkenningsakte kost € 13,80.

De moeder die niet zwanger of bevallen is, vraagt de erkenning aan bij de gemeente. U komt daarvoor tijdens de openingstijden van het loket Burgerzaken, maar niet op dinsdagavond.

Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend vanwege het coronavirus.