Energievakman zorgde dat energie- en gasverbruik van Eddy Riesmeijer uit Heino drastisch verlaagde

01 november 2022
Duurzaam nieuws

‘Er is iets mis met jullie verwarming, die hoort niet constant aan te staan. Daar moet je eens naar laten kijken’. Door deze opmerking van de buurman liet Eddy Riesmeijer een energievakman bij hem langskomen om te kijken naar zijn huis en energie- en gasverbruik. Sindsdien is zijn energieverbruik met de helft en het gas met een derde gedaald.

“Als de buurman het niet opgemerkt had, dan was ik er nooit achter gekomen. We hebben een huis uit 1980 met heteluchtverwarming: een gecontroleerde luchtcirculatie die zorgt voor verwarming en verkoeling. Je hoort altijd een soort ruis: de ventilatoren. En soms voel je de luchtstromen. Ik raakte eraan gewend, maar mijn vrouw vond het steeds hinderlijker worden.”

Elkaar in de wielen rijden

“Ik heb contact gezocht met de gemeente Raalte, die mij een bezoek van de energievakman adviseerde. Jan Oostewechel kwam bij ons langs. Eerst ging hij met ons aan tafel zitten om de feiten op een rij te zetten. Hij vroeg naar ons energie- en gasverbruik en of we LED-lampen hadden. Daarna heeft hij gekeken naar mijn verwarmingssysteem en de bouwkundige situatie van onze woning. Dat bleek nogal complex. We hebben heteluchtverwarming, vloerverwarming en radiatoren. Allemaal aangelegd door erkende installateurs. Jan kwam er onmiddellijk achter dat zij elkaar in de wielen hebben gereden. Bij de aanleg van het ene systeem is niet altijd rekening gehouden met de andere twee. Zo misten er sensoren, die de heteluchtverwarming aanstuurden. Ook waren er nog overal luchtkanalen en buitenroosters, die door de aanpassingen overbodig waren geworden. Er ging dus veel warmte verloren.”

Energie- en gasverbruik drastisch verminderd

“Jan verhielp tijdens zijn eerste bezoek al het grootste probleem: de aansturing van de heteluchtverwarming. Weg ruis, weg luchtstroom: heerlijk! Daarnaast kreeg ik een lijst met aanpassingen die ik zelf kon doen. Zoals het dichten van alle overbodige roosters en luchtkanalen en de lampen vervangen door energiezuinige. Een paar weken later kwam Jan nog eens langs om de aanpassingen te controleren en puntjes op de i te zetten. Wat blijkt: door zijn adviezen is ons wooncomfort gigantisch verbeterd. En ons energieverbruik is met de helft afgenomen en ons gasverbruik met een derde! Helemaal in deze tijd natuurlijk erg prettig.”

Energiescan aanvragen

“Ik zou iedereen aanraden om een energievakman te raadplegen voor onafhankelijk advies over het energieverbruik in je woning. Goed voor het milieu, en natuurlijk ook voor je portemonnee.” Wil jij ook een gratis energiescan? Op de website van het gemeentelijke energieloket vraag je de scan eenvoudig aan. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/raalte.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via