Energiefonds Raalte

Update mei 2023: op dit moment is het fonds voor de leningen leeg. U kunt dus geen energielening meer aanvragen. Mocht hier verandering in komen, dan leest u dat hier.

(MKB)-bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen een lening voor kleinschalige duurzame projecten aanvragen bij het Energiefonds Raalte. Het energiefonds is een initiatief van de gemeente Raalte. De gemeente wil met het fonds duurzame projecten ondersteunen die anders niet gerealiseerd kunnen worden, omdat het geld aan de voorkant ontbreekt. Ondersteuning gebeurt in de vorm van leningen. De leningen bedragen minimaal € 5.000 en maximaal € 50.000.

Leningen uit het fonds worden verstrekt aan (mkb)-bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het geld is bedoeld voor de realisatie van kleinschalige duurzame projecten, zoals het plaatsen van zonnepanelen, installatie van ledverlichting of isolatie. De lening uit het fonds kan gecombineerd worden met SDE+ subsidie (rijkssubsidie voor energieopwekking).

De leningen kunnen worden aangevraagd op basis van een offerte. Voor het afsluiten van de financiering worden geen afsluitkosten berekend en aflossen kan boetevrij. Er wordt een rentekorting van 0,5% op de basisrente gehanteerd voor maatschappelijke organisaties en bij verwijdering van een asbestdak (minimaal 100m²). De lening wordt in 5, 10 of 15 jaar met rente terugbetaald. Deze periode wordt aangepast aan de terugverdientijd van de maatregelen. Het terugbetaalde geld stroomt terug in het fonds en kan opnieuw ingezet worden voor andere leningen.

Rentetarieven

Basisrente

  • 1,7% rente bij een looptijd van 5 jaar
  • 2,0% rente bij een looptijd van 10 jaar
  • 2,3% rente bij een looptijd van 15 jaar

Maatschappelijke organisaties en bij noodzakelijke verwijdering van een asbestdak

  • 1,2% rente bij een looptijd van 5 jaar
  • 1,5% rente bij een looptijd van 10 jaar
  • 1,8% rente bij een looptijd van 15 jaar