default iconEmine vertelt

Emine Bas – Ejder is lid van het eerste uur van de Adviesraad Sociaal Domein. De ASD bestaat uit een groep van 15 mensen uit de gemeente Raalte. Samen geven zij advies aan het college van burgemeester en wethouders. Bijvoorbeeld over jeugdhulp, schuldhulpverlening, de WMO en armoede. Op dit moment zoekt de Adviesraad een nieuwe voorzitter: “Het zou mooi zijn als de nieuwe voorzitter iemand uit de gemeente Raalte is. Iemand die affiniteit heeft met de mensen hier. Dat zorgt dat mensen sneller naar ons toe stappen”

“In het eerste jaar van de adviesraad hebben vooral alles opgebouwd. In het begin konden we nog moeilijk afbakenen wat nu precies onze taak was. Nu weten we wie we zijn en wat de samenleving aan ons heeft. We hebben een duidelijk doel. Daar heeft Anne-Wil (huidige voorzitter) ons heel erg bij geholpen.”

Kennis en ervaring in het Sociaal Domein

“Nu is het tijd om naar buiten te gaan en echt goede adviezen neer te zetten. Daar hebben we een voorzitter bij nodig die ons kan helpen op de inhoud. De voorzitter bepaalt natuurlijk de agenda en begeleidt onze vergaderingen. Maar uiteindelijk zijn wij het meest aan het woord. Kijk… de regels en wetgeving kun je allemaal opzoeken. Maar een voorzitter moet daar wel meer verstand van hebben. Alle leden hebben in hun privéleven met het Sociaal Domein te maken gehad. We zijn allemaal op z’n minst ervaringsdeskundig. Het is heel waardevol als een voorzitter deze ervaring ook meedraagt. Maar om echt te weten waar het over gaat is inhoudelijke kennis cruciaal. De voorzitter kan ons attenderen op dingen waar we zelf nog niet aan gedacht hadden. Het kan dus niet iemand zijn die blanco is.”

“Gelukkig hebben we een secretaris die ook veel ervaring heeft binnen het Sociaal Domein. Het is belangrijk dat ze echt een goed duo vormen. Die klik moet er dus wel zijn. Tijdens onze vergaderingen zitten we hoog in de energie. Het is gezellig en we kunnen het goed met elkaar vinden. De voorzitter moet dus wel een warm persoon zijn en goed in onze groep liggen. Meedoen met de gezelligheid, maar tegelijkertijd ook de orde kunnen houden.”

“Hiermee bedoel ik ook de saamhorigheid bewaren. Naast de maandelijkse vergaderingen werken we veel in kleinere werkgroepen. Iemand moet dus wel het overzicht houden. We spreken naar buiten met één stem. De voorzitter vertolkt deze stem. Het zou mooi zijn als hij of zij ons kan helpen om de Adviesraad meer op de kaart te zetten.”

Affiniteit met inwoners uit de gemeente Raalte

“Ik ben echt van mening dat wij de brug zijn tussen de inwoners en de gemeente. Die brug hebben we nu neergezet, maar we moeten de mensen er nog overheen zien te krijgen. Hier hebben we meer bekendheid voor nodig. Het is soms ingewikkeld om de mensen de mensen voor wie we zijn ook echt te bereiken. Op het moment dat we zeggen dat we van de Adviesraad Gemeente Raalte zijn, denken mensen "oh dat is van de gemeente". Dan zie je toch een soort van voorzichtigheid. Vooral als het gaat om onderwerpen als inkomen, armoede en participatie. Mensen hebben zoiets van "ik wil niet met de billen bloot, ze hoeven niet alles van me te weten". Maar dat hoeft ook helemaal niet. We willen alleen maar weten wat beter kan. Die drempel om met ons in gesprek te gaan moet dus veel lager. Het zou daarom mooi zijn als de nieuwe voorzitter iemand uit de gemeente Raalte is. Iemand die de mentaliteit van het Sallandse kent en affiniteit heeft met de mensen hier. Dat zorgt ook dat mensen sneller naar ons toe stappen.”

Lijkt het je leuk om als voorzitter aan de slag te gaan?

Kijk dan op de pagina van de Adviesraad Sociaal Domein

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via