De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De rups komt voor op eikenbomen. De rups is niet schadelijk voor de bomen, maar vormt wel een risico voor de gezondheid van mensen en (huis)dieren. De rupsen hebben vanaf half mei tot begin juli veel brandharen. Aanraking met deze brandharen kan voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen zorgen. Eikenbomen met de eikenprocessierups herkent u aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom.
We voeren verschillende maatregelen uit om overlast van de eikenprocessierups te beheersen.
Bent u benieuwd naar wanneer we welke maatregelen uitvoeren? Bekijk het overzicht.
De kaart biedt een overzicht van waar én hoe we de eikenprocessierups bestrijden.
Wilt u zelf een nestkastje ophangen? Dat kan! De gemeente stelt 500 gratis bouwpakketjes beschikbaar. Met de bijgeleverde handleiding is het nestkastje zelf in elkaar te zetten. U kunt maximaal 2 nestkastjes per adres aanvragen. Op = op. De nestkastjes worden vanaf 1 maart uitgegeven.
UPDATE: Het maximum van 500 aanvragen is bereikt. Er kunnen geen nestkastjes meer aangevraagd worden.
Veroorzaakt de eikenprocessierups overlast? Maak een melding.
De eikenprocessierups zorgt niet alleen voor overlast in de gemeente Raalte. De rups zorgt in heel Nederland voor problemen. Daarom zijn alle antwoorden en informatie over de eikenprocessierups samengebracht bij het landelijke Kennisplatform Processierups. Op het Kennisplatform Processierups vindt u handige informatie om te helpen bij het verminderen en voorkomen van overlast veroorzaakt door processierupsen.
De gemeente Raalte doet mee aan een tweejarig onderzoek naar de maatschappelijke impact van de eikenprocessierups en een betere monitoring en beheersing van de rups. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met Nivel en partners van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De nieuwe inzichten moet leiden tot een verbeterde Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. Meer informatie over het onderzoek.