Een nieuw en stabiel thuis door pleegzorg in eigen netwerk

Jacquelien en Rick Overmars woonden al met hun dochtertje in Heino toen de twee nichtjes en het neefje van Jacquelien door omstandigheden een nieuw thuis zochten. Met de komst van hun eigen zoon breidde het gezin in korte tijd uit van één naar vier kinderen. Wethouder Gerria Toeter ging bij het bij het gezin langs om te praten over het pleegouderschap. Hoe is het om pleegouders te zijn?

Jacquelien en Rick zijn netwerkpleegouders: pleegouders voor kinderen uit hun familie. Jacquelien vertelt hoe dat zo gekomen is: “Het ging niet goed met mijn zus en haar man. Door psychische problematiek waren zowel vader als moeder niet in staat om voor de kinderen te zorgen. De kinderbescherming was inmiddels betrokken bij de situatie en er werd gezocht naar een plek voor mijn twee nichtjes en mijn neefje. Bij oma was ook geen plek voor hen, dus besloten wij om de drie in huis te nemen. Maar op dat moment bleek ik ook zwanger van onze zoon.”

Eigen netwerk

Jacquelien: “Mijn neefje is even oud als onze dochter. Twee kinderen, twee peuters en in verwachting zijn bleek toch erg zwaar. We hebben daarom toen de zware keuze moeten maken om voor mijn neefje een ander pleeggezin te zoeken. Het werd echt te veel.” Rick vult aan: “Eerst gingen we op zoek in ons eigen netwerk en in Drenthe vonden we een plek. Dat was wel erg ver van ons huis in Heino. Ik trok daarom de stoute schoenen aan en vroeg in de buurtapp of iemand nog plek had voor deze jongen. En dat heeft gewerkt. Ons neefje woont nu bij de buren en kan zijn zussen dus regelmatig zien.”

Verbouwing

De meiden zouden eerst tijdelijk bij Jacquelien en Rick blijven. Rick: “Elke dag bracht ik de meiden naar hun school in Almelo en haalde hen ’s middags weer op. Dat deed ik een half jaar lang. Toen de situatie rondom de moeder van de kinderen niet beter leek te worden, zijn de meiden ook hier in Heino naar school gegaan. Ook zijn we nu bezig om de bovenverdieping te verbouwen, zodat alle kinderen een eigen kamer en plek kunnen krijgen.”

Ondersteuning

Het gezin krijgt een financiële vergoeding voor de zorg van de meiden. Rick: “Daarnaast helpt Steunfonds Overijssel ons met de inrichting van de nieuwe kamers van de meiden. Van de gemeente kregen we zwemlessen vergoed. Ook krijgen we wel eens kaartjes voor bijvoorbeeld de ijsbaan zodat we een leuk uitje samen kunnen doen.”

Bezoekmomenten

Trias ondersteunt het gezin waar nodig in de pleegzorg. Jacquelien: “Bijvoorbeeld rondom de voogdij van de kinderen, maar ook wanneer de meiden een bezoekmoment met hun moeder hebben zijn zij erbij. We houden altijd het gesprek met elkaar hoe het gaat en of we het nog allemaal kunnen bolwerken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook weekendpleegouders of steunouders waar kinderen een weekend of een dagdeel heen kunnen.”

Pleegouder worden

Voor kinderen die een nieuw thuis zoeken, wordt vaak eerst gekeken of er bij familie een plek voor hen is. Maar dit is niet voor iedereen mogelijk. Pleegzorgbegeleider Frederike Sissing: “Daarom zoeken we altijd mensen die open staan voor een gesprek over pleegzorg of een kind een dag of weekend op te vangen om pleegouders te ontzorgen.” Rick vult aan: “Toen wij pleegouders werden, hoorden we van veel mensen dat ze er ook wel eens over na hadden gedacht of het overwogen. Toch werd de stap ernaartoe niet genomen. Er zijn heel veel mogelijkheden in pleegouder zijn, het kan tijdelijk en je groeit er echt in.”

Informatieavond Pleegzorg

Benieuwd wat jij kunt betekenen voor een kind en zijn of haar ouders? Tijdens een informatieavond vertellen medewerkers van Trias Jeugdhulp, Pactum en William Schrikker Gezinsvormen je meer over pleegzorg, de verschillende vormen van pleegzorg en wat je kunt verwachten als je besluit pleegouder te worden. Uiteraard krijg je op deze avond de gelegenheid om vragen te stellen. De informatieavond vindt plaats op woensdag 2 november om 19.30 uur op het gemeentehuis in Raalte aan de Zwolsestraat 16 (ingang raadzaal).Om erachter te komen of pleegzorg bij je (gezin) past, willen we je van harte uitnodigen om onze informatieavond bij te wonen. Je kunt je aanmelden via www.triasjeugdhulp.nl/aanmelden-informatieavond.