Duurzame monumenten

De Groene Menukaart Raalte is een online informatie- en inspiratieplatform dat eigenaren van historische panden helpt bij het verduurzamen. De website geeft oplossingen voor vraagstukken op het gebied van isolatie, ventilatie, verwarming, elektriciteit, water en groen en quick wins. De Groene Menukaart Raalte is het resultaat van een samenwerking van de gemeente Raalte, de Provincie Overijssel en De Groene Grachten.

De Groene Menukaart Raalte

De Groene Menukaart Raalte biedt meer dan 100 duurzame maatregelen, speciaal afgestemd op uw situatie. Bij deze maatregelen vindt u informatie over landelijke en gemeentelijke subsidies, financiering en regelgeving. Daarnaast is er ook een rekentool die een indicatie geeft van de kosten, de mogelijke besparing, comfortverbetering en milieu-impact. Er is ook genoeg inspiratie te vinden op De Groene Menukaart. Zo vind je op de website verschillende voorbeeldverhalen en het laatste duurzame nieuws uit de buurt. Wie geïnspireerd raakt, kan aan de slag met de vervolgstappen, zoals een energieadvies van een Duurzame Monumenten adviseur of van de energievakmannen van het Duurzaam Bouwloketexterne-link-icoon. De Groene Menukaart is daarmee hét startpunt voor verduurzaming voor monumenteigenaren.

Menukaart voor verschillende pandtypes

Elk pand heeft eigen specifieke kenmerken, uitdagingen en kansen. De informatie over maatregelen, subsidies, financieringen en regelgeving zijn beschikbaar voor verschillende pandtypes:

  • De buitenplaats
  • De (Staphorster) boerderij
  • De kerk
  • Het woonhuis

Waarom een Groene Menukaart?

Nederland telt 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat zijn zo’n 20% van alle woningen in Nederland, variërend van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen. Om deze gebouwen klaar te maken voor de toekomst is het belangrijk ze te verduurzamen. Het verduurzamen van historische panden vraagt om een andere aanpak dan die bij nieuwbouw. Mensen denken vaak dat de benodigde vergunningen het verduurzamen van historische panden bemoeilijkt. Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en moeten de duurzame maatregelen passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden. Op De Groene Menukaart is al deze informatie op één plek verzameld en kan iedere pandeigenaar ontdekken wat er in zijn of haar situatie mogelijk is.

Kijk voor meer informatie op de website van de Groene Menukaart.externe-link-icoon