De tuin van Frank Boxebeld: van grijs naar groen met de klimaatsubsidie

Inwoners van de gemeente Raalte maken volop gebruik van de klimaatsubsidie voor een groene tuin met regenwateroplossingen. Regelmatig delen zij foto’s van mooie tuinen met bloemen, planten en bomen. Frank Boxebeld uit Heino vertelt over zijn vergroende tuin en gewipte tegels.

Frank: “Ons huis is een voormalig oud schoolgebouw en kon wel een opknapbeurt gebruiken. Om energie te besparen, hebben we het geïsoleerd en een warmtepomp aangelegd. Verder hebben we een grote tuin die vol lag met tegels. We hebben tegels gewipt zodat het er beter uitziet en om te voorkomen dat waterplassen blijven staan na een flinke regenbui.”

Van grijs naar groen

De familie Boxebeld wipte een veel aantal tegels uit de tuin: “Onze grijze tuin lag vol met tegels. We hebben het grootste deel van de tegels gewipt. Het geld dat we kregen vanuit de klimaatsubsidie hebben we gebruikt voor het kopen van groen. Onze tuin is een hele fijne plek! Op warme dagen kun je bijvoorbeeld heerlijk in de schaduw onder onze boom zitten. En de gewipte tegels hebben we natuurlijk aangemeld voor het NK Tegelwippen.”

NK Tegelwippen

In heel Nederland doen gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. In welke gemeente wippen mensen de meeste tegels en vervangen ze deze door bloemen, planten of bomen? Draag jij ook jouw steentje bij? Wip tegels uit je tuin en plant mooie bomen, struiken of een boom. Geef je gewipte tegels op via www.nk-tegelwippen.nl. Zo maken we samen Raalte kampioen.

Maak gebruik van de klimaatsubsidie en krijg een deel van de kosten vergoed

Aan de slag met vergroenen, minder tegels en slimme regenwateroplossingen? Met de klimaatsubsidie betaalt gemeente Raalte een deel van de kosten. Koppel de regenpijp af, plaats een regenton, plant een boom, leg een voorziening aan om regenwater te hergebruiken, vergroen je dak of vervang tegels voor groen. De subsidie kan door bijna iedereen in de gemeente Raalte worden aangevraagd. Bijvoorbeeld inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen, maar ook groepen inwoners die samen met anderen aan de slag willen. Meer weten? Ga naar pagina over klimaatsubsidie.