Aardgasvrij bouwen

Er is sprake van een kleinverbruiker wanneer de gasmeter niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Dit is het geval bij huishoudens en kleine bedrijfsgebouwen. Dit betekent dat woningen en kleine bedrijfsgebouwen waarvan de omgevingsvergunning voor nieuwbouw na 1 juli 2018 wordt aangevraagd, niet meer worden aangesloten op aardgas. De gemeente mag hiervoor geen omgevingsvergunning afgeven. Landelijk is de aandacht voor aardgasvrij bouwen in een versnelling gekomen. Ook de wetgeving wordt hierop in een hoog tempo aangepast. Zeer recent is de Gaswet aangepast.

Alternatieven voor aardgas

In veel gevallen kan elektriciteit een goed alternatief zijn voor aardgas. In woningen kan bijvoorbeeld een warmtepomp worden toegepast in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), optimale isolatie en zonnepanelen. Een goed alternatief voor koken op aardgas is koken op een inductiekookplaat.

Financieren via de hypotheek

Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de woningwaarde. Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel u mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot een maximum bedrag buiten beschouwing.

Meer informatie

Meer informatie over duurzaam bouwen is te lezen in onze brochure.

Vragen?

Hebt u bouwplannen en wilt u weten wat aardgasvrij bouwen voor uw situatie betekent en wat de mogelijkheden zijn? De gemeente Raalte helpt u graag verder.

  • Wilt u een woning bouwen in één van de gemeentelijke woningbouwplannen? Neem dan contact op met team Grondzaken.
  • Hebt u plannen voor de bouw van een woning? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket.
  • Bent u projectontwikkelaar? Neem dan contact op met uw contactpersoon (projectleider) van de gemeente Raalte.

Bent u ondernemer en wilt u een klein bedrijfsgebouw bouwen? Neem dan contact op met Pieter Nijland of Marlon Hallink via info.bouwkavels@raalte.nl of telefoonnummer (0572) 347 799.