Ben jij een handige buur? Help de energierekening verlagen!

De energieprijzen zijn flink gestegen. Het aantal mensen dat hun energierekening niet meer kan betalen ook. Naast de eenmalige energietoeslag wil gemeente Raalte extra ondersteuning bieden aan degene die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Daarom is gemeente Raalte samen met organisatie Wijz Welzijn het Warm voor elkaar project gestart.

Voor dit project zijn vrijwilligers geworven die zich in willen zetten als energieklusser of bespaarcoach. Veel  betrokken vrijwilligers hebben zich aangemeld en inmiddels is de eerste aanmeldronde gesloten. De eerste vrijwilligers starten in december met een kort opleidingstraject. In januari gaat Warm voor elkaar van start. Dan beginnen de gratis bezoeken aan huishoudens om energie te besparen.

Bespaarcoach

Wat doet een bespaarcoach?

Voor bewoners is het best lastig om keuzes te maken in energiebesparing: waar te beginnen? Wat werkt wel en wat niet in mijn woonsituatie? Wat levert het meest op en wat doe ik eerst? Bespaarcoaches helpen bewoners bij het zetten van stappen om energiezuiniger te wonen. Wanneer jij de korte training tot bespaarcoach hebt afgerond ben jij de goedgeïnformeerde buur met kennis van zaken. Jij weet waar je op moet letten bij het nemen van maatregelen. Ook kan je doorverwijzen bij specifieke vragen naar de aannemer, installateur of woningcorporatie. Jij helpt bewoners keuzes te maken en daadwerkelijk maatregelen te nemen. Zo wordt energiebesparing voor bewoners laagdrempelig én aantrekkelijk.

Wat krijg je als bespaarcoach?
 • Je krijgt een veelzijdige functie waarbij je bij veel mensen thuiskomt en echt kan helpen. Je plant zelf wanneer je beschikbaar bent.
 • Je krijgt een gratis opleiding. De opleiding van bespaarcoach bestaat uit drie dagdelen over isolatie, installaties en kleine bespaarmaatregelen. Tijdens de opleiding leer je hoe je mensen kunt helpen met energiebesparing.
 • Je komt te werken in een enthousiast team.
 • Je ontvangt een vrijwilligers- en reiskostenvergoeding ter hoogte van maximaal € 180,- per maand.
Wat vragen we van jou als bespaarcoach?
 • Je hebt interesse in duurzaamheid en energie en je wilt jezelf hierin ontwikkelen.
 • Je bent sociaal vaardig en je vindt het leuk om gesprekken met mensen te voeren.
 • Je vindt het leuk om mensen te helpen.
 • Je bent bij voorkeur 1 tot 2 dagdelen in de week beschikbaar (8 uur per week).
 • Je bent bespaarcoach tot eind 2023. Ben je enthousiast, dan kan je ook daarna actief blijven als vrijwillige coach.

Energieklusser

Wat doet een energieklusser?

Kleine bespaarmaatregelen kunnen echt een verschil maken. Je bespaart al gauw 12% op de energierekening. Niet alle bewoners zijn even handig in het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Tochtstrips, radiatorfolie en waterbesparende douchkoppen belanden vaak ongebruikt in de lade.

Als energieklusser voer je aan huis de maatregelen meteen uit, waardoor bewoners snel besparen en ondertussen meer te weten komen over duurzaam wonen. Met kleine veranderingen kunnen bewoners grote stappen zetten richting duurzaam wonen. Na jouw bezoek ervaren bewoners meteen minder tocht, meer comfort en een lagere energierekening.

Wat krijg je als energieklusser?
 • Je krijgt een veelzijdige functie waarbij je bij veel mensen thuiskomt en veel mensen kunt helpen. Je plant zelf wanneer je beschikbaar bent.
 • Je krijgt een gezellige intromiddag. Je maakt kennis met je mede-klussers, de materialen en de aanbrengmethodes. Je kan vragen stellen en weet hoe jij mensen gaat helpen energie te besparen. Je komt te werken in een enthousiast team.
 • Je ontvangt een vrijwilligers- en reiskostenvergoeding ter hoogte van maximaal € 180,- per maand.
Wat vragen we van jou als energieklusser?
 • Je bent handig en kunt snel leren om kleine bespaarmaatregelen te installeren.
 • Je vindt het leuk om met je handen te werken.
 • Je vindt het leuk om mensen te helpen.
 • Je bent bij voorkeur 1 tot 2 dagdelen in de week beschikbaar (8 uur per week).
 • Je bent energieklusser tot eind 2023, maar je mag langer blijven als je wilt.

Contact

Midden januari start er een tweede wervingsronde voor energieklussers en bespaarcoaches. Wil jij je steentje bijdragen en heb je interesse om je in te zetten voor dit project? Of heb je een andere vraag over het Warm voor elkaar project? Neem dan contact op met Jolien Huiske via energie@wijz.nu of 06-12507703.