Archeoloog Nick legt geschiedenis bloot bij werkzaamheden in het centrum van Raalte

De werkzaamheden in het centrum van Raalte zijn in volle gang. Er zijn allerlei mensen aan het werk op de bouw. Zo ook Nick Hendriks van Laagland Archeologie en zijn team.  Archeoloog Nick: “We zijn bij graafwerkzaamheden aanwezig om te kijken of ze op waardevolle dingen stuitten. Dat blijkt zo te zijn. Er zijn al meerdere botten, intacte skeletten en gebruiksvoorwerpen gevonden.”

Een begraafplaats uit de Middeleeuwen

Met dit werk hopen de archeologen weer een puzzelstuk te leggen in de geschiedenis van Raalte. Nick: “Zo komen we meer te weten over hoe Raalte er vroeger uitzag en wie er woonden. Dat is heel waardevol. Deze locatie is erg interessant. We wisten dat er vroeger tussen het Annahuis en de Plaskerk een begraafplaats was. Dat staat op kaarten uit 1832. Daarom verwachtten we hier wel iets te vinden. Er bleek eerder al gegraven te zijn in de grond. Toch hebben we nu al meerdere botten en skeletten gevonden, afkomstig uit de periode tussen de Middeleeuwen en 1830. Op de Grote Markt zijn we sporen tegengekomen van tussen de 12e en 14e eeuw. Onder andere een ijzeroventje voor het smelten van ijzeroerbrokken, om daar ijzer uit te halen voor een smederij. Daarnaast vonden we paalkuilen, waarschijnlijk van een boerderij die daar heeft gestaan.”

Een puzzelstuk in de geschiedenis

Nadat de archeologen klaar zijn met hun werk op de bouwplaats worden de gevonden items met zorg veiliggesteld voor verder onderzoek. “Het brengt ons weer een stap verder in de geschiedenis van Raalte. Waren het mannen of vrouwen? Hadden ze een ziekte? En wanneer zijn ze overleden?” Nadat het onderzoek is afgerond worden de menselijke overblijfselen in overleg met de Protestantse Gemeente Raalte (Plaskerk) opnieuw begraven.