Archeologisch onderzoek naar zwervende erven in Raalte
Vanaf maandag 28 oktober wordt er op industrieterrein De Zegge VII in Raalte vier weken lang een archeologische opgraving uitgevoerd. Deze vindt plaats op het door Roelofsen Horse Trucks aangekochte terrein aan de Heesweg. Tijdens vooronderzoeken zijn daar namelijk delen van structuren aangetroffen die vermoedelijk horen bij gebouwen uit de late IJzertijd en sporen uit de Romeinse tijd.
Gehighlighte tekst: Wethouder Breun Breunissen: “We hopen met dit onderzoek nog meer te weten te komen over de historie en het ontstaan van Raalte.”
“De uitgebreide opgraving biedt ons de kans om de belangrijke archeologische resten die in 2002 zijn gevonden direct ten noorden van dit gebied beter te begrijpen”, vertelt regio-archeoloog Olaf Satijn van Het Oversticht over het belang van het onderzoek. “De sporen wijzen op een bewoningsgeschiedenis die teruggaat tot de IJzertijd en Romeinse tijd, met zwervende erven en ijzerproductie.” Antwoorden die het onderzoek moeten opleveren, gaan bijvoorbeeld over activiteitgebieden binnen de nederzetting, tot welke sociale klasse de bewoners behoorden en of er sprake was van ‘zwervende erven’. Zwervende erven ontstonden, doordat boeren hun boerderijen vaak na enkele decennia verplaatsten.
Stapje voor stapje in kaart gebracht
De opgraving wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Raalte door een team van specialisten van Econsultancy. Er wordt gestart binnen de zones waar tijdens het proefsleuvenonderzoek archeologische sporen zijn aangetroffen. Vanuit deze plekken wordt het hele onderzoeksgebied in kaart gebracht. Als blijkt dat de structuren doorlopen tot buiten het huidige onderzoeksgebied, dan wordt het onderzoeksgebied eventueel uitgebreid. Het maximale opgravingsvlak is 1,2 ha.