Als de sirene gaat

Een ramp of crisis kan overal gebeuren. Daarom is het belangrijk dat de gemeente en de inwoners goed voorbereid zijn.

In de Veiligheidsregio IJsselland werken 11 gemeenten, waaronder de gemeente Raalte, samen bij de bestrijding van rampen en andere calamiteiten. Als basis hiervoor is het Crisisplan vastgesteld. Dit Crisisplan geeft de organisatie en coördinatie weer van de diensten, instanties en individuele personen die betrokken zijn bij de bestrijding van rampen, zware ongevallen en overige calamiteiten.

Wat je moet weten

Het is belangrijk dat je weet wat je bij een ramp of zwaar ongeval moet den. Op de volgende websites vind je hierover handige tips

Alarmering door de sirene en NL-Alert

Als de sirene gaat dreigt er gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Hoor je de waarschuwingssirene, dan is hij dus voor jou bedoeld. Het is dan belangrijk dat je weet wat je moet doen. Stem de radio af op: 95,9 FM. Zet de t.v. op kanaal 22, frequentie 224,25. Of kijk voor nieuws op de website van RTV-Oostexterne-link-icoon. Sinds kort wordt ook gebruik gemaakt van NL-Alert. Bij een calamiteit wordt informatie gestuurd naar jouw mobiele telefoon. Is jouw mobiele telefoon geschikt voor dit systeem? Kijk op de website van NL-Alertexterne-link-icoon. Hier wordt ook uitleg gegeven over dit systeem.

Maandelijks een sirenetest

Op elke eerste maandag van de maand worden de sirenes om 12.00 uur gedurende anderhalve minuut luid getest. Het gaat om een test. Je hoeft dan geen actie te ondernemen.

Sirene niet goed hoorbaar?

De sirenes zijn bedoeld voor alarmering van de bevolking. In huis of in de auto zijn de sirenes misschien minder goed te horen. Ben je buiten en hoor je de maandelijkse sirenetest niet? Geef dit dan door aan de gemeente.