search-home iconaardgasvrij bouwen

Er is sprake van een kleinverbruiker wanneer de gasmeter niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Dit is het geval bij huishoudens en kleine bedrijfsgebouwen. Dit betekent dat woningen en kleine bedrijfsgebouwen waarvan de omgevingsvergunning voor nieuwbouw na 1 juli 2018 wordt aangevraagd, niet meer worden aangesloten op aardgas. De gemeente mag hiervoor geen omgevingsvergunning afgeven. Landelijk is de aandacht voor aardgasvrij bouwen in een versnelling gekomen. Ook de wetgeving wordt hierop in een hoog tempo aangepast. Zeer recent is de Gaswet aangepast.

Alternatieven voor aardgas

In veel gevallen kan elektriciteit een goed alternatief zijn voor aardgas. In woningen kan bijvoorbeeld een warmtepomp worden toegepast in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), optimale isolatie en zonnepanelen. Een goed alternatief voor koken op aardgas is koken op een inductiekookplaat.

Financieren via de hypotheek

Het is bij meerdere geldverstrekkers mogelijk om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. Dat mag tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de woningwaarde. Bij de inkomenstoetsing, waarmee wordt bepaald hoeveel je mag lenen, blijven investeringen voor energiebesparing tot een maximum bedrag buiten beschouwing.

Vragen?

Heb je bouwplannen en wil je weten wat aardgasvrij bouwen betekent en wat de mogelijkheden zijn? De gemeente Raalte helpt je graag verder.

  • Wil je een woning bouwen in één van de gemeentelijke woningbouwplannen? Neem dan contact op met team Grondzaken.
  • Heb je plannen voor de bouw van een woning? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket.
  • Ben je een projectontwikkelaar? Neem dan contact op met de contactpersoon (projectleider) van de gemeente Raalte.

Ben je ondernemer en wil je een klein bedrijfsgebouw bouwen? Neem dan contact op met Pieter Nijland of Marlon Hallink via info.bouwkavels@raalte.nl of telefoonnummer (0572) 347 799.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

  • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

  • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

  • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via