Aanvliegroute vliegveld Lelystad

Vliegveld Lelystad wordt uitgebreid om de groei van Schiphol op te vangen. In april 2019 moet de eerste vakantievlucht van Lelystad vertrekken. Het Rijk heeft gekozen om de vliegroute naar Lelystad over Salland en het Vechtdal te laten gaan. De vliegtuigen moeten over Hellendoorn, langs Lemelerveld richting Zwolle en dan afbuigen naar Lelystad (zie kaartje). Als het druk wordt op de luchthaven, is een zogeheten wachtgebied aangewezen. Dit wachtgebied ligt boven de Lemelerberg. dit kunt u zien op het overzichtskaartje.

De staatssecretaris heeft toegezegd dat de vliegtuigen boven de 6000 voet (circa 2 km) blijven vliegen. Dat is een acceptabele vlieghoogte met geringe overlast voor mens en natuur in Salland en het Vechtdal. Als het vliegverkeer drukker wordt en er meer vliegtuigen op vliegveld Lelystad landen/vertrekken, dan is de kans heel groot dat vliegtuigen op veel lagere hoogtes moeten vliegen. Het huidige voorstel van het Rijk laat zelfs een minimale vlieghoogte van 2500 voet toe (circa 800 m). Als vliegtuigen op een dergelijke hoogte vliegen, geeft dat overlast. Vandaar dat de gemeente Raalte samen met andere Overijsselse gemeenten inzetten om dit risico op lager vliegen dan 6000 voet zoveel mogelijk te beperken of zelfs te voorkomen. Daarvoor moet het luchtruim in Nederland anders ingedeeld worden.

De gemeente Raalte heeft geen enkele bevoegdheid om te bepalen hoe het luchtruim eruit ziet. Dat is aan het Rijk. Logisch ook, omdat het vliegverkeer het gehele land aan gaat. De gemeente kan echter wel richting het Rijk aangeven hoe de vliegroute verbeterd kan worden, zodat de gevolgen van de uitbreiding van vliegveld Lelystad op de leefbaarheid en de natuur in Salland en het Vechtdal zo gering mogelijk zijn. Ter vergelijking: een vliegtuig op 800 meter hoogte dat gas moet geven, is te vergelijken met een vrachtwagen die 80 km/h rijdt op ongeveer 50 a 60 meter afstand. In het najaar van 2017 moet duidelijk zijn hoe de vliegroute er qua vlieghoogte precies uit gaat zien. De gemeente Raalte informeert haar inwoners daarover op het moment dat er een besluit is genomen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden in de PDF-pictogramPresentatie die op de informatieavond in Luttenberg op 29 maart is gegeven.

Verwijzingen

Hoogoverijssel.nl

Petities.nl