Aangifte levenloos geboren kind of overleden pasgeboren kind

Is jouw kind levenloos geboren of leefde je kind maar kort? Je verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij proberen je daarom bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen.

Levenloos geboren of kort geleefd

Als jouw kind levenloos is geboren

Je doet aangifte in de gemeente waar jouw kind is geboren. De gemeente maakt ‘een akte van geboorte (levenloos)’ op. Dit is een officieel bewijs dat jouw kind ter wereld is gekomen. De akte van geboorte (levenloos) wordt ingeschreven in het overlijdensregister van de burgerlijke stand en niet in het geboorteregister. 

Als jouw kind kort heeft geleefd 

Is jouw kind in dezelfde gemeente geboren en overleden? Dan doe je daar de aangifte van geboorte en de aangifte van overlijden. Is jouw kind in een andere gemeente overleden? Dan doe je de aangifte van overlijden daar. 

Belangrijk om te weten

  • Is jouw kind geboren in de eerste 24 weken van de zwangerschap en heeft het niet of minder dan 24 uur geleefd? Dan is aangifte van overlijden niet verplicht en wordt er geen akte opgemaakt. Wil je jouw kind wel laten inschrijven in de BRP? Neem dan contact op met de gemeente waar jouw kind is geboren. 
  • Is jouw kind geboren na 24 weken zwangerschap? Dan is aangifte van overlijden doen verplicht. 

Aangifte van overlijden

Aangifte door begrafenisondernemer 

Als uitvaartondernemer kun je online aangifte doen van overlijdenexterne-link-icoon. Hiervoor heb je e-Herkenning nodig. Heb je nog niet eerder online aangifte gedaan bij de gemeente Raalte? Neem dan eerst contact op via telefoonnummer 0572-347799.

Aangifte door ouder, ziekenhuis of aanwezige

Neem contact met ons op als je de aangifte doet als ouder, een medewerker van het ziekenhuis of iemand anders die bij de geboorte aanwezig was. Je kunt ons bellen op 0572 34 77 99 of mailen naar info@raalte.nl

Een overleden kind registreren in de BRP

Je kunt je kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kun je doen als je op het moment van geboorte in Nederland woonde en ingeschreven stond in de BRP. Of als je sinds 1 oktober 1994 een periode in Nederland hebt gewoond. Vraag de registratie aan in de gemeente waar je woont.  

Maak hier een afspraak.externe-link-icoon

Je neemt mee: 

  • een geldig identiteitsbewijs 
  • een officiële akte ‘levenloos geboren kind’ of ‘geboorte (levenloos)’ 

Belangrijk om te weten

  • Is het kind in dezelfde gemeente geboren als waar je woont? Dan kun je de aangifte en registratie van het levenloos geboren kind tegelijk bij de gemeente doen. Je kunt de registratie in de basisregistratie personen (BRP) ook later doen. 
  • Als je jouw kind inschrijft in de basisregistratie personen (BRP), wordt de naam van jouw kind bij jouw naam in de BRP gezet. Beide ouders kunnen dit doen. De registratie gebeurt niet automatisch als je aangifte van overlijden doet. Ook een kind dat al eerder levenloos geboren is, kun je inschrijven in de BRP. 
  • Is jouw kind geboren na 24 weken zwangerschap? Doe dan eerst de aangifte van overlijden, voordat je jouw kindje gaat begraven of cremeren. Doe dit niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Dit geldt niet voor kinderen die eerder dan 24 weken zwangerschap levenloos geboren zijn. 

Meer informatie