educate-grow-up iconAan de slag met een groen schoolplein? We helpen je graag op weg!

Een groen schoolplein is een fijne plek voor leerlingen om te spelen en leren. Het heeft veel beplanting en bijvoorbeeld natuurlijke speelplekken, heuvels, verstopplekken, een moestuin of waterstroompjes.

Een groen schoolplein is ook beter voor de natuur. De bomen en planten bieden voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten. Minder tegels zorgt ervoor dat regenwater beter kan wegstromen en het koeler aanvoelt tijdens hete zomerdagen.

In 5 stappen een groen schoolplein

Stap 1: Start

Een goede start is het halve werk! Zoek een groepje enthousiaste ouders, buurtbewoners, leerlingen of collega's om samen aan de slag te gaan met het project. Bedenk goed of er nog andere personen of organisaties zijn die je moet betrekken bij of informeren over de plannen.

Stap 2: Ideeën en analyse

Maak de bestaande ideeën inzichtelijk en breng de randvoorwaarden in kaart. Welke wensen zijn er? En waar moet het schoolplein in ieder geval aan voldoen? Bespreek ook hoe het plein onderdeel is van jullie onderwijsmethode en lessen en wat dit betekent voor de inrichting van het plein.

Maak afspraken over de praktische kant door middel van een begroting en een beheerplan. Hoeveel geld is er nodig en beschikbaar? Welke subsidies kunnen aangevraagd worden? En wie is eindverantwoordelijk als het gaat om geldzaken en aanleg en beheer van het plein? Zijn de afspraken helder? Dan kunnen jullie alvast van start met het maken van een eerste schetsontwerp.

Stap 3: Ontwerp

Schakel een professional in om samen een ontwerp te maken voor het groene schoolplein. Een professional heeft vaak veel kennis van de juiste inrichting, materialen en het onderhoud daarvan. Leg het ontwerp voor aan alle betrokkenen, denk aan ouders en buurtbewoners, en haal feedback op. Is iedereen tevreden met het ontwerp? Werk dan de begroting en andere nodige plannen verder uit.

Stap 4: Aanleg

Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Tegels wippen, wadi's aanleggen, groen en bomen planten, bloemen zaaien en fijne speelplekken aanleggen. Er moet een hoop werk worden verzet. Vele handen maken licht werk, dus pak het werk zoveel mogelijk samen op. Organiseer bijvoorbeeld werkdagen met ouders en leerlingen.

Stap 5: Gebruik en onderhoud

Het vernieuwde schoolplein is gereed! Het is belangrijk om het plein goed te blijven onderhouden. Maak hierover tijdig duidelijke afspraken in een beheerplan en controleer tussentijds of de afspraken voldoende zijn. Organiseer een feestelijke opening met leerlingen, ouders en andere betrokkenen om te vieren dat het jullie is gelukt.

Krijg een deel van de kosten vergoed

De aanpak van een groen schoolplein vraagt een flinke investering. Gemeente Raalte en de provincie Overijssel dragen graag een steentje bij door een deel van de kosten te vergoeden. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om geld op te halen. De mogelijkheden op een rijtje:

 • Subsidie Groene Schoolpleinen (gemeente Raalte)

  • Bedrag: € 5.000,-
  • Elke school in Raalte kan deze subsidie eenmalig aanvragen. Het geld kan gebruikt worden voor ontwerp en aanleg van een nieuw plein, maar ook voor beheer en onderhoud van een bestaand plein.
  • Meer informatie: www.raalte.nl/groenschoolplein.
 • Subsidie Groene Schoolpleinen (provincie Overijssel)

  • Bedrag: maximaal € 10.000,-
  • Gebruik voor: deskundige procesbegeleiding, ontwerp of aanleg.
  • Op de website van Natuur Voor Elkaar vind je veel praktische informatie, voorbeelden en handige tips.
  • Meer informatie: www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl.
 • Andere subsidies

  • Naast de bovenstaande subsidies voor groene schoolpleinen zijn er ook veel andere subsidies beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan het Oranje Fonds, Jong Leren Eten, Kern met Pit, Jantje Beton of het GroenDoen Fonds. Kijk op de website van Natuur Voor Elkaar voor nog meer subsidiemogelijkheden.
  • Meer informatie: www.natuurvoorelkaar.nl.
 • Crowdfunding

  • Haal samen met leerlingen van de school geld op voor het nieuwe schoolplein door bijvoorbeeld een kleedjesmarkt of een sponsorloop te organiseren.

Hulp nodig? Gemeente Raalte helpt je graag!

Gemeente Raalte helpt je graag op weg bij het voorbereiden, aanleggen en onderhouden van jullie groene schoolplein. Je kunt bijvoorbeeld bij de gemeente terecht voor advies over de mogelijkheden, ontwerp, aanleg en beheer en de subsidiemogelijkheden. Ook brengt de gemeente je graag in contact met professionals zoals ontwerpers en hoveniers.

Meer weten? Neem contact met ons op via klimaatadaptatie@raalte.nl.

Contact met de gemeente

Het gemeentehuis is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur op telefoonnummer 0572 34 77 99.

Wil je een mail sturen dan kan dat naar Info@raalte.nl.

Bezoekadres gemeentehuis

 • Zwolsestraat 16 Raalte

Postadres gemeente

 • Postbus 140, 8100 AC Raalte

Bezoekadres gemeentewerf ( alleen op afspraak)

 • Enkstraat 27 Raalte.

Openingstijden balies gemeentehuis (alleen op afspraak)

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:00 uur.

Op dinsdag is er een avondopenstelling van 17:00 uur tot 20:00 uur.

Social Media

De gemeente Raalte heeft diverse social media kanalen. 

Wij zijn bereikbaar via