75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid. Dat vieren we samen!

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. We herdenken het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren dat we sindsdien in vrijheid leven. De gemeente Raalte is tussen 9 april en 12 april 1945 bevrijd.

Kaart bevrijding gemeente Raalte

Activiteiten

Herdenken en vieren doen we samen. In de dorpen worden verschillende activiteiten georganiseerd. De voorbereidingen zijn in volle gang. Hieronder leest u wat er op hoofdlijnen in de dorpen gaat gebeuren. Het volledige programma vindt u op www.raalteviertvrijheid.nl.

Raalte

 • De stichting Raalte viert vrijheid organiseert tussen 11 april en 5 mei verschillende activiteiten, met als grote afsluiting een vrijheidsconcert in het centrum van Raalte op 5 mei. Dit concert staat in het teken van lokale verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Het wordt een bijzonder concert met videomapping op de Kruisverheffing. Kijk voor meer informatie op www.raalteviertvrijheid.nl. Contact: info@raalteviertvrijheid.nl.
 • Lopers van AV Salland halen het bevrijdingsvuur op uit Normandië. Het is een estafetteloop van 800 km. Ze lopen zoveel mogelijk dezelfde route als de Canadezen in 1945. De lopers en het bevrijdingsvuur komen op 5 mei in Raalte aan. Contact: marjamulder@home.nl.
 • Vanaf 11 april t/m 5 mei zet de Plaskerk haar deuren open om verhalen over de oorlog te vertellen. Er zijn verschillende activiteiten in voorbereiding.
 • De Historische Vereniging Raalte en Omstreken werkt aan een expositie en een speciale uitgave van het kwartaalblad Kruudmoes. Contact: g.hannink@planet.nl.

Mariënheem

 • Van 9 t/m 13 april staat Mariënheem in het teken van 75 jaar vrijheid. Zo is er een expositie in het Omnihuus en wordt er een boek gepresenteerd met Mariënheemse verhalen uit de oorlog. Daarnaast is er in samenwerking met Keep Them Rolling een toertocht met militaire voertuigen door diverse Sallandse dorpen. Er wordt ook een gedenkteken onthult ter nagedachtenis aan de treinbeschieting en er is een fietstocht uitgezet. Contact: omnihuus@gmail.com

Heino

 • Op 12 en 13 april en 4 en 5 mei worden er door initiatiefnemers uit Heino allerlei activiteiten georganiseerd. Zo is er een expositie in het Dorpshuus, zijn er voorstellingen en wandeltochten en komt de Overijsselse Vrijheidstour langs. Ook is er een vrijheidsfeest. Contact: 75jaarvrijheidheino@gmail.com

Luttenberg

 • In Luttenberg wordt 75 jaar vrijheid op 11 april gevierd. Er zijn verschillende activiteiten in voorbereiding, zoals een fietstocht, bevrijdingsviering en een expositie. Contact: h.holtmaat@outlook.com.

Nieuw Heeten

 • Inwoners ontwikkelen samen met buurtgemeenten een aantal fietstochten met het thema vrijheid. De routes zijn het hele jaar door te fietsen. Contact: w.rensen1@kpnplanet.nl.

Heeten

 • In Heeten wordt 75 jaar vrijheid op 11 april gevierd. Keep Them Rolling rijdt langs de startbaan van de V1 op landgoed Schoonheeten. De overblijfselen van deze startbaan worden gemarkeerd met foto’s en vlaggen. Er is een expositie en muzikale ondersteuning.

Daarnaast vinden er nog veel meer activiteiten plaats, zoals:

Theatervoorstelling Jonge Honden

 • Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen krijgen de mogelijkheid om naar de voorstelling Oorlogswinter van de Jonge Honden in het HOFtheater te gaan. Contact: info@hoftheater.nl.

Kunstwerk Daan Roosegaarde

 • Het kunstwerk ‘levenslicht’ van kunstenaar Daan Roosegaarde komt naar het centrum van Raalte. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In Raalte wordt, net als in veel andere gemeenten, een deel van het kunstwerk tijdelijk tentoongesteld. Contact: sharon.neulen@raalte.nl.

Fotobiënnale Fotoclub Salland

 • Fotoclub Salland maakt samen met leerlingen van het Carmel College Salland een portretreeks van onder andere bewoners van verzorgingstehuis Angeli Custodes. Het thema is vrijheid. De portretten worden van 1 april t/m 8 mei in de tuinen van het verzorgingstehuis tentoongesteld. Op de fotodoeken staan QR-codes. Deze kunnen gescand worden voor meer informatie over de foto’s. Contact: info@fotoclubsalland.nl.

Contact

Wilt u in contact komen met een initiatief? Neem dan contact op via bovengenoemde e-mailadressen.

Ga voor alle activiteiten in de gemeente Raalte naar www.raalteviertvrijheid.nl. Daar kunt u ook uw eigen activiteit aanmelden. Het activiteitenoverzicht wordt de komende maanden verder gevuld. Op www.overijsselviertvrijheid.nl vindt u een overzicht van alle activiteiten in Overijssel. Ook daar kunt u uw eigen activiteit aanmelden.

Vrijheid

Vrijheid is een groot goed waar we zuinig op moeten zijn. We zijn samen verantwoordelijk om vrijheid door te geven. In 2020 vieren we alle vormen van vrijheid. We vieren dat iedereen een eigen mening mag hebben, je verliefd mag worden op wie je wilt en dat het niet uit maakt welke achtergrond je hebt. Op verschillende dagen in het jaar besteden we hier aandacht aan. In de gemeente Raalte mag iedereen zichzelf zijn!

Contact 75 jaar vrijheid

Wilt u contact met de gemeente over 75 jaar vrijheid?

Stuur een mail naar:

Of bel 0572 – 347 799.
 

75 jaar vrijheid