Ont-Tegel Tour groot succes; meer dan 900 tegels opgehaald

25 maart 2024
Algemeen

Zaterdag 23 maart reed de Ont-Tegel Tour door alle dorpen in de gemeente Raalte. Ondanks het wisselvallige weer was de tour een groot succes; meer dan 900 tegels zijn omgeruild voor een gratis plantje. Deze actiedag was een mooi begin van het NK Tegelwippen 2024.

Samen met SallandWonen en de Tuincoaches regio Raalte heeft de gemeente zich afgelopen zaterdag ingezet voor het ontstenen en vergroenen. De opgehaalde tegels zijn afgeleverd bij Hoogeboom Raalte om gerecycled te worden. 

Samen de strijd aan

In heel Nederland doen 175 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen. Ook gemeente Raalte rij de gaat voor het derde jaar op strijd aan met tegels. Met als doel om zo veel mogelijk tegels te verruilen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Afgelopen twee edities zijn er jaarlijks meer dan 20.000 tegels opgehaald. De komende maanden zal gemeente Raalte op verschillende manieren aandacht besteden aan het NK Tegelwippen en inwoners en ondernemers oproepen om in actie te komen. Gewipte tegels zijn aan te melden via de landelijke website www.nk-tegelwippen.nlexterne-link-icoon.

Wethouder Breun Breunissen: 

“Het mooie aan het NK Tegelwippen is dat iedereen een steentje kan bijdragen door te beginnen in de eigen tuin. De afgelopen jaren gaven al een mooi beeld van hoe betrokken inwoners en ondernemers zijn bij het vergroenen van de woonomgeving, maar het einde is nog niet in zicht! Nog steeds zijn er te veel tegels in onze gemeente Daarom doen we ook dit jaar weer mee met het NK. Samen maken we Raalte kampioen.”

Waarom is tegelwippen belangrijk?

Hoosbuien, extreme hitte en lange droge periodes komen steeds vaker voor. Met groen in plaats van tegels kan regenwater makkelijker de grond in, waardoor schade en overlast wordt voorkomen. Daarnaast geeft groen verkoeling tijdens hete zomerdagen en biedt het voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten. Met kleine aanpassingen, kan iedereen helpen aan een groenere gemeente die beter voorbereid is op het veranderende klimaat. 

Gemeente betaalt deel van de kosten met klimaatsubsidie 

Met de klimaatsubsidie betaalt de gemeente een deel van de kosten als inwoners tegels wippen en groen aanleggen. De subsidie is ook beschikbaar voor andere maatregelen zoals het afkoppelen van de regenpijp, aanleggen van een groen dak, plaatsen van een regenton-, -zuil of -schutting, een boom planten of regenwater hergebruiken. De subsidie geldt voor inwoners die aan de slag gaan in hun eigen tuin maar ook voor groepen inwoners die bijvoorbeeld samen met hun buren hun straat willen aanpakken. 

Meer weten over de subsidie en de mogelijkheden om zelf of samen met anderen aan de slag te gaan? Ga naar www.raalte.nl/klimaatsubsidieexterne-link-icoon.